Bezlepková orechová torta s čučoriedkami
Korpus
- 8 bielkov
- štipka soli Belbake
- 180 g kryštálového cukru Belbake
- 8 žĺtkov
- 130 g bezlepkovej zmesi na pečenie
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 120 g mletých vlašských orechov Alesto
Čučoriedkový krém
- 250 g mrazených čučoriedok
- 50 g kryštálového cukru Belbake
- šťava z 1 citróna
- 250 g bielej čokolády Fin Carré
- 500 g mascarpone Italiamo
- 250 g roztierateľného tvarohu Pilos
- 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
Zdobenie
- 100 g čerstvých čučoriedok
- jedlé kvety
- čerstvá mäta
POSTUP
POTREBUJEME
- robot s nadstavcom metlička
- silikónovú stierku
- sitko
- sekací mixér
- okrúhlu formu na pečenie s vyberateľným dnom a priemerom 20 cm
- papier na pečenie
- smoothie mixér
- cukrárske vrecko bez špičky
Korpus
V robote s nadstavcom metlička šľaháme bielky so štipkou soli. Keď sa začne tvoriť pena, postupne prisypávame cukor a šľaháme do hustého lesklého snehu. Následne stierkou doň najprv opatrne zapracujeme žĺtky a potom preosiate sypké ingrediencie. Cesto rovnomerne nanesieme do formy vystlanej papierom na pečenie a povrch zarovnáme. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 45 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť vo forme.
Čučoriedkový krém
Čučoriedky varíme spolu s cukrom a citrónovou šťavou.
Tip: Mrazené čučoriedky dodajú krému sýtejšiu farbu.
Po približne 5 minútach stiahneme z ohňa a rozmixujeme na hladké pyré. Ešte horúcimi čučoriedkami zalejeme čokoládu nalámanú na drobné kúsky, rozmiešame dohladka a necháme vychladnúť. V robote spolu vyšľaháme mascarpone, smotanu na šľahanie a tvaroh dotuha. Prilejeme vychladnutú čučoriedkovú zmes a krátko zašľaháme. Krémom naplníme cukrárske vrecko. Vychladnutý korpus vyrežeme z formy a stiahneme papier na pečenie. Pozdĺžne ho prerežeme na 3 časti. Do stredu servírovacieho taniera nanesieme trochu krému, na ktorý uložíme spodný korpus. Pridáme vrstvu krému, ktorý nanášame až tesne k okrajom. Prikryjeme korpus a postup zopakujeme. Na posledný korpus nanesieme zvyšný krém a povrch zarovnáme. Tortu necháme stuhnúť v chladničke aspoň 1 hodinu.
Servírovanie
Tortu podávame ozdobenú čučoriedkami, jedlými kvetmi a lístkami mäty.