Bravčové kocky s tymianom a olivami
- 500 g bravčových kociek na guláš
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice bravčovej masti
- čerstvý tymian
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 100 g čiernych olív bez kôstok
- 100 m suchého bieleho vína
- 2 l zeleninového vývaru
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- 1 baklažán
- 2 papriky (červená a žltá)
- 1 cuketa
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- olivový olej Biotrend
- 1 citrón
- čerstvá petržlenová vňať
Potrebujeme
- panvicu
- sitko
- kuchynské utierky
- grilovaciu panvicu
Dusené bravčové kocky
Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno a orestujeme na rozohriatej bravčovej masti dozlatista. Pridáme bravčové kocky a nahrubo nasekaný tymian. Ochutíme čiernym korením, soľou a bravčové kocky opečieme dozlatista. Pridáme čierne olivy nakrájané na štvrtinky. Podlejeme suchým bielym vínom a dusíme, kým sa alkohol z vína neodparí. Potom podlejeme vývarom, aby bolo mäso zaliate do 2/3. Bravčové kocky dusíme pod pokrievkou na miernom ohni domäkka. Občas premiešame a podľa potreby podlejeme vývarom. V menšom kastróliku alebo panvici si pripravíme redšiu zápražku – k rozpustenému maslu prisypeme hladkú múku a restujeme 3 – 4 minúty. Zápražku pridávame k mäsu za stáleho miešania a spolu varíme ešte 5 minút.
Grilovaná zelenina
Baklažán nakrájame na hrubšie kolieska, ktoré prekrojíme na polovice, osolíme a necháme chvíľu odstáť. Potom ich opláchneme pod studenou tečúcou vodou a osušíme na papierových utierkach. Červenú a žltú papriku zbavenú jadierok nakrájame na väčšie kocky, cuketu na plátky a lahôdkovú cibuľku na polovice, prípadne štvrtiny. Nakrájanú zeleninu preložíme do misky, osolíme a okoreníme. Posypeme nasekaným tymianom, pokvapkáme olivovým olejom a premiešame. Na rozohriatu grilovaciu panvicu pridáme trochu olivového oleja a postupne grilujeme nakrájanú zeleninu. Na záver ju pokvapkáme citrónovou šťavou, olivovým olejom a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Servírovanie
Na plytký tanier naservírujeme porciu grilovanej zeleniny a vedľa dusené bravčové kocky s tymianom a olivami. Na záver ozdobíme lístkami čerstvého tymianu.