Bravčové pliecko na smotane s restovanou tekvicou
Suroviny
Pliecko na smotane
- 1 kg bravčového pliecka bez kosti v celku
 - morská soľ v mlynčeku Kania
 - čierne korenie v mlynčeku Kania
 - olivový olej Primadonna
 - 4 bobkové listy Kania
 - nové korenie Kania
 - 1 cibuľa
 - 3 strúčiky cesnaku
 - čerstvý alebo sušený tymian
 - čerstvý rozmarín
 - 200 ml bieleho suchého vína
 - cca 1 l zeleninového vývaru
 - 2 lyžice dijonskej horčice Kania
 - 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
 - 70 g masla Pilos
 - čerstvá petržlenová vňať
 
	
Restovaná tekvica
- 1 tekvica Hokkaido
 - čerstvý alebo sušený tymian
 - 1 červená cibuľa
 - 3 strúčiky cesnaku
 - šťava z ½ citróna
 - 20 g masla Pilos
 
Potrebujeme
stredne veľký kastról, panvicu
POSTUP
Pliecko na smotane
Očistené mäso osolíme, okoreníme a sprudka restujeme v kastróle na rozpálenom oleji zo všetkých strán.
Keď je pliecko do zlatista opečené, postupne pridávame bobkové listy, nové korenie a na drobno nasekanú cibuľu spolu s cesnakom. Ochutíme tymianom a nasekaným rozmarínom. Premiešame a restujeme približne 5 minút. Podlejeme vínom, z ktorého necháme odpariť alkohol a potom vývarom tak, aby mäso bolo zaliate do 2/3. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme. Približne po 30 minútach dochutíme horčicou a dusíme cca ďalšiu hodinu. Asi 5 minút pred dokončením pridáme smotanu a maslo.
Restovaná tekvica
Umytú a osušenú tekvicu rozpolíme a jadierka vydlabeme.
Tip: Tekvicové jadierka nevyhadzujeme. Môžeme ich umyť a namočiť na pár hodín do osolenej vody. Potom ich osušené rozložíme na plech vystlaný papierom, pokvapkáme olejom, osolíme a pečieme v rúre vyhriatej na 120 – 130 °C približne 90 minút. Počas pečenie ich občas premiešame.
Dužinu z tekvice nakrájame na menšie kúsky, preložíme do misky, osolíme, okoreníme, polejeme olejom, posypeme tymianom a zľahka premiešame. Restujeme na rozohriatej panvici s olejom. Po chvíli pridáme cibuľu nakrájanú na lupienky a cesnak na plátky. Na záver dochutíme citrónovou šťavou, do panvice pridáme maslo a necháme roztopiť.
Servírovanie
Bravčové pliecko servírujeme nakrájané na plátky so smotanovou omáčkou a restovanou tekvicou. Dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
                





 Marcel Ihnačák