Bravčové stehno plnené sušenou šunkou, špenátom a gorgonzolou
- 600 g bravčového stehna bez kosti vcelku
- 1 cibuľa
- olivový olej Biotrend
- 1 zeler
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 150 ml suchého bieleho vína
- 500 ml zeleninového vývaru
- 50 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 4 plátky Schwarzwaldskej šunky Dulano Selection
- 100 g gorgonzoly Lovilio
- 125 g čerstvého špenátu
- 1 citrón
Potrebujeme
- tyčový mixér
- potravinovú fóliu
- tĺčik na mäso
- drevené špajdle
- zapekaciu misu
Postup
Zelerové pyré
Cibuľu nasekáme nadrobno a orestujeme v hrnci na troche olivového oleja. Po chvíli pridáme na kocky nakrájaný zeler, ktorý sme predtým očistili a umyli. Ochutíme soľou, čiernym korením a podlejeme suchým bielym vínom. Keď sa alkohol z vína odparí, prilejeme teplý zeleninový vývar a dusíme pod pokrievkou približne 15 – 20 minút domäkka. Podľa potreby môžeme počas varenia priliať trochu vývaru. Uvarený zeler rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka. Na záver pridáme smotanu na šľahanie a necháme prejsť varom.
Plnené bravčové stehno
Umyté a osušené bravčové stehno nakrájame na 4 hrubšie plátky. Prikryjeme potravinovou fóliou a naklepeme. Okoreníme, osolíme a každý plátok mäsa naplníme plátkom Schwarzwaldskej šunky, lyžicou gorgonzoly a niekoľkými lístkami čerstvého špenátu. Naplnené plátky mäsa preložíme na polovice a okraje uzatvoríme pomocou špajdlí. Opekáme ich dozlatista na rozpálenej panvici na olivovom oleji z každej strany približne 3 minúty. Potom mäso preložíme do zapekacej misy a prelejeme výpekom. Dopekáme v rozohriatej rúre pri 200 °C asi 10 minút.
Šalát z čerstvého špenátu
Umyté a osušené špenátové lístky ochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou, čiernym korením a zľahka premiešame.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme zelerové pyré, plnené bravčové stehno a šalát z čerstvého špenátu. Na záver jedlo pokvapkáme olivovým olejom.