Bravčové plece na červenom karí s kokosovým mliekom
- 600 g bravčového pleca bez kosti vcelku
- 500 ml bravčového vývaru
- 150 g zázvoru
- 400 ml kokosového mlieka Vitasia
- 2 menšie cibule
- 8 strúčikov cesnaku
- rastlinný olej Promienna
- 4 štipľavé papričky
- 1 červená paprika
- sušená citrónová tráva
- 2 lyžice trstinového cukru Belbake
- soľ Belbake
- 1 limetka
- 200 g jazmínovej ryže Vitasia
- lahôdková cibuľka na ozdobu
Postup
POTREBUJEME
- tyčový mixér
- sitko
Mäso nakrájame na menšie plátky a z odrezkov pripravíme vývar.
Z 500 ml scedeného bravčového vývaru, 50 g zázvoru nakrájaného na kolieska, 100 ml kokosového mlieka, 1 cibule nakrájanej na rezance a 2 strúčikov cesnaku na plátky pripravíme zmes, do ktorej vložíme plátky nakrájaného pleca. Varíme domäkka a potom scedíme.
Zvyšný zázvor nakrájaný na kolieska orestujeme v rozohriatom hrnci na rastlinnom oleji. Po chvíli pridáme na väčšie kúsky nakrájané štipľavé papričky, 6 strúčikov cesnaku na plátky, cibuľu a červenú papriku nakrájané na väčšie kúsky. Ochutíme citrónovou trávou a dusíme takmer domäkka. Potom pridáme trstinový cukor a necháme skaramelizovať. Podlejeme 250 ml tekutiny, v ktorej sa varilo mäso a varíme domäkka (20 – 25 minút). Osolíme, prilejeme zvyšné kokosové mlieko a šťavu z limetky. Rozmixujeme tyčovým mixérom. Mäso zmiešame s omáčkou a krátko povaríme.
Servírovanie
Jedlo podávame v hlbokom tanieri s uvarenou jazmínovou ryžou a ozdobené jarnou cibuľkou.