Cheesecake na spôsob štedráku
Suroviny
Korpus
- 100 g mletých vlašských orechov Alesto
- 60 g hladkej múky Belbake
- 40 g práškového cukru Belbake
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 80 g masla Pilos
- 1 vaječný žĺtok
Maková vrstva
- 1 vajce
- 15 g zlatého Stebla Belbake
- 100 g jemného tvarohu Pilos
- 120 g slivkového lekváru
- kôra z 1 citróna
- 200 g mletého maku Belbake
Tvarohová vrstva
- 130 g mascarpone Milbona
- 200 g jemného tvarohu Pilos
- 100 g kyslej smotany Pilos
- 30 g medu
- 2 vajcia
- 15 g zlatého Stebla Belbake
Ešte budeme potrebovať
- hrsť maku Belbake
Potrebujeme
kuchynský robot s nadstavcom lopatka, valček, forma na pečenie, misa
POSTUP
Korpus
V kuchynskom robote s nadstavcom lopatka zmiešame mleté orechy, múku, cukor, prášok do pečiva, maslo a vymiešame mrveničku. Následne pridáme žĺtok a cesto spojíme. Na pomúčenej pracovnej ploche cesto vyvaľkáme a formou na pečenie vyrežeme kruh. Cesto valčekom prenesieme do formy, formu uzavrieme , cesto utlačíme, poprepichujeme vidličkou a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C cca 10 minút.
Maková vrstva
Vo väčšej miske zmiešame vajíčko a zlaté Steblo. Pridáme tvaroh, slivkový lekvár, ochutíme nastrúhanou citrónovou kôrou, pridáme mak a všetko spolu premiešame. Makovú zmes nanesieme na predpečený korpus a rozotrieme až ku okrajom.
Tvarohová vrstva
V miske zmiešame mascarpone, tvaroh, kyslú smotanu. Pridáme med, vajcia, zlaté Steblo a všetko spolu premiešame. Zmes vylejeme na makovú vrstvu, uhladíme a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C cca 30 – 40 minút. Následne necháme vychladnúť a odložíme do chladničky do druhého dňa.
Servírovanie
Cheesecake vyrežeme z formy, ozdobíme makom, nakrájame a podávame.






Veronika Bušová