Citrónové kocky
Suroviny
Citrónové kocky
- 1 krehké cesto Chef Select & You
- 4 vajcia
- 300 g kryštálového cukru Belbake
- 40 g hladkej múky Belbake
- 120 ml citrónovej šťavy (z cca 10 citrónov)
- 100 g roztopeného masla Pilos
- kôra z 2 citrónov
Servírovanie
- 1 citrón
- 50 g práškového cukru Belbake
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
Čas tuhnutia: 2 hodiny
Potrebujeme
formu na pečenie s vyberateľným dnom a rozmermi cca 22 × 24 cm, papier na pečenie, 1 kg ryže alebo suchej fazule, metličku, strúhadlo, sitko, pravítko, cukrárske vrecko so zúbkovanou špičkou
POSTUP
Citrónové kocky
Dno a boky formy vystelieme najprv papierom na pečenie a potom cestom. Prstami pritlačíme a prebytočné cesto zrežeme tak, aby okraje zostali asi 2 cm vysoké. Dno poprepichujeme vidličkou, prikryjeme pokrčeným papierom na pečenie a zaťažíme (napr. ryžou alebo fazuľou). Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10 minút. Potom cesto odokryjeme a dopekáme ešte asi 10 minút dozlatista. Upečený korpus necháme vo forme vychladnúť.
V miske spolu zmiešame všetky ostatné suroviny izbovej teploty, aby sa krém nezrazil. Nalejeme ho cez sitko na korpus a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 20 - 25 minút. Hotový koláč necháme pri izbovej teplote vychladnúť a potom tuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny.
Na stuhnutom koláči zrežeme prebytočné okraje a uvoľníme ho z formy. Okraje opäť zarovnáme a koláč nakrájame na kocky (cca 5 × 5 cm) nožom namočeným do horúcej vody.
Servírovanie
Citrónové kocky podávame posypané práškovým cukrom alebo ozdobené vyšľahanou smotanou či plátkami citróna.