Citrónový chlebík s makom
Chlebík
- 4 vajcia
- štipka soli Belbake
- 180 g kryštálového cukru Belbake
- 100 g roztopeného masla Pilos
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 200 g hladkej múky Belbake
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 30 g maku Belbake
- kôra a šťava z 2 citrónov
Kandizované citróny
- 2 citróny
- 200 ml vody
- 200 g kryštálového cukru Belbake
Poleva
- 50 g zmäknutého masla Pilos
- 200 g práškového cukru Belbake
- 50 ml citrónovej šťavy
POSTUP
POTREBUJEME
- metličku
- strúhadlo na kôru
- papier na pečenie
- formu na chlebík s rozmermi 12 × 22 cm
- sitko
Chlebík
Vajíčka metličkou vymiešame so štipkou soli a cukrom do peny. Potom jemne vmiešame ostatné suroviny na chlebík. Cesto vlejeme do papierom na pečenie vystlanej formy. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 45 minút. Vychladnutý chlebík vyberieme z formy.
Kandizované citróny
Citróny umyjeme, nakrájame na kolieska a zbavíme jadierok. Plátky vložíme do kastróla, zalejeme vodou a necháme 1 minútu prevrieť. Potom ich precedíme.
Tip: Ak chceme mať kandizované citróny úplne bez charakteristickej horkosti, proces obvarenia opakujeme asi 5-krát. Vždy s čistou vodou.
K citrónom opäť nalejeme čistú vodu a pridáme aj cukor. Varíme 30 minút. Potom citróny vyberieme z vody, preložíme na tanierik a necháme úplne vychladnúť.
Poleva
Všetky suroviny na polevu zmiešame. Polevu rozotrieme na vychladnutý chlebík, ozdobíme makom a kandizovanými citrónmi.