Čokoládový Éclair
Suroviny
Cesto
- 110 g masla Pilos
- 120 ml mlieka Pilos
- 120 ml vody
- štipka soli Kania
- 20 g kryštálového cukru Belbake
- 180 g hladkej múky Belbake
- 5 vajec
Ešte budeme potrebovať
- 60 g práškového cukru Belbake
Krém
- 200 g horkej čokolády Fin Carré
- 450 ml smotany na šľahanie Pilos (40 %)
- 500 g mascarpone Milbona
- 400 g lieskovoorieškovo-kakaovej nátierky Choco Nussa
Poleva
- 150 g horkej čokolády Fin Carré
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (40 %)
- 30 g masla Pilos
Servírovanie
- 150 g lieskových orechov Alesto
Potrebujeme
kuchynský robot s nadstavcom lopatka, cukrárske vrecko s ozdobnou zúbkovanou špičkou, plech, papier na pečenie
Postup
Cesto
V hrnci roztopíme maslo v mlieku a vo vode. Pridáme štipku soli a cukor. Zohrievame, kým sa maslo rozpustí. Keď zmes zovrie a maslo je úplne roztopené, prisypeme múku. Premiešame, aby v ceste neostali hrudky a za stáleho miešania cesto odpaľujeme približne 2 minúty. Hotové cesto prenesieme do robota s nadstavcom lopatka a miešame do vychladnutia. Postupne pridávame vajcia. Cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou zúbkovanou špičkou. Plech vystelieme papierom na pečenie a cesto nanesieme do tvaru veľkého éclairu. Pred pečením posypeme práškovým cukrom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 – 30 minút. Rúru počas pečenia neotvárame, aby cesto nespľaslo.
Tip: Niektoré rúry pečú slabšie, preto v tomto prípadne zvýšime teplotu na 190 °C alebo predĺžime čas pečenia o cca 10 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť.
Krém
Nalámanú čokoládu roztopíme s 200 ml smotany na šľahanie vo vodnom kúpeli. Prelejeme do misky, aby vychladla. 250 ml smotany na šľahanie vyšľaháme s mascarpone dopolotuha. Prilejeme vlažnú čokoládu a rýchlo zašľaháme. Preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou zúbkovanou špičkou. Lieskovoorieškovo-kakaovú nátierku prelejeme do cukrárskeho vrecka bez špičky.
Poleva
Čokoládu roztopíme so smotanou na šľahanie a maslom vo vodnom kúpeli. Prenesieme ju do cukrárskeho vrecka bez špičky. Éclair pozdĺžne rozrežeme a krém nanesieme ozdobne po obvode dezertu. Pokračujeme uprostred a následne po celom povrchu prelejeme lieskovoorieškovo-kakaovou nátierkou. Prikryjeme vrchnou vrstvou a prelejeme polevou. Posypeme lieskovými orechmi a pred podávaním vložíme do chladničky na pár hodín, aby náplň aj poleva stuhli.
Servírovanie
Éclair nakrájame na rezy a podávame.