Čokoládová guľa s karamelovou omáčkou
Čokoládové gule
- 300 g čokolády na varenie
Čokoládová pena
- 240 g čokolády na varenie
- 40 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- šťava z 1 pomaranča
- kôra z 1 pomaranča
- 3 bielky
- štipka soli Belbake
- 40 g kryštálového cukru Belbake
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
Karamelový popcorn
- 125 g masla Pilos
- 180 g kryštálového cukru Belbake
- 60 g medu Confeira
- 1 lyžička soli Belbake
- kôra z 1 pomaranča
- 1 balenie maslového popcornu McEnnedy
Omáčka
- 240 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 240 g kryštálového cukru Belbake
- 60 g masla Pilos
- 60 g čokolády na varenie
Postup
Potrebujeme
- ohňovzdornú misku
- silikónovú formu na pologule (priemer cca 8 cm)
- silikónový štetec
- šľahací mixér
- plech na pečenie
- papier na pečenie
- sitko
Čokoládové gule
Čokoládu nasekáme a vložíme do vodného kúpeľa. Keďže ju chceme temperovanú rozpúšťame ju iba na miernom ohni. Keď sa rozpustí polovica, čokoládu dáme dole z ohňa a ručne miešame, kým sa nerozpustí aj zvyšná čokoláda. Takto pripravenou čokoládou vytrieme pomocou štetca silikónové formičky na pologule. Necháme stuhnúť v chlade 1 hodinu.
Čokoládovo-pomarančová pena
Nasekanú čokoládu rozpustíme spolu so šľahačkou, šťavou a kôrou z pomaranča vo vodnom kúpeli. Medzitým z bielkov, štipky soli a cukru vyšľaháme sneh. V samostatnej miske vyšľaháme polotuhú šľahačku. Vlažnú rozpustenú čokoládu ručne primiešame k snehu. Potom pridáme aj šľahačku a jemne spojíme. Takto pripravenú penu necháme odležať v chladničke.
Popcorn s príchuťou slaného karamelu
Všetky ingrediencie (okrem popcornu) dáme do hrnca s vysokým okrajom a varíme na miernom ohni, kým zmes mierne neskaramelizuje. Stiahneme z ohňa a zmiešame s popcornom. Zmes dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 minút dohneda. Po vychladnutí nalámeme.
Karamelová omáčka
V kastróle zohrejeme smotanu na šľahanie. V hrnci s vysokým okrajom necháme skaramelizovať cukor. Horúcu šľahačku nalejeme na karamel a miešame už mimo ohňa, kým sa zmes nespojí. Do mierne vychladnutej karamelovej zmesi pridáme maslo a čokoládu. Vymiešame lesklú omáčku. Na záver môžeme precediť.
Servírovanie
Na servírovací tanier položíme 1 pologuľu, ktorej dno sme nahriali nad parou. Naplníme ju kopčekom peny a zakryjeme druhou pologuľou, ktorej spoj sme nahriali nad parou. Servírujeme s rozsypaným popcornom a prelejeme karamelovou omáčkou.