10
3
Čokoládová guľa s karamelovou omáčkou

Čokoládová guľa s karamelovou omáčkou

1 h 30 m
8 porcií

Čokoládové gule

  • 300 g čokolády na varenie

Čokoládová pena

  • 240 g čokolády na varenie
  • 40 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • šťava z 1 pomaranča
  • kôra z 1 pomaranča
  • 3 bielky
  • štipka soli Castello
  • 40 g kryštálového cukru Castello
  • 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)

Karamelový popcorn

  • 125 g masla Pilos
  • 180 g kryštálového cukru Castello
  • 60 g medu Confeira
  • 1 lyžička soli Castello
  • kôra z 1 pomaranča
  • 1 balenie maslového popcornu McEnnedy

Omáčka

  • 240 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • 240 g kryštálového cukru Castello
  • 60 g masla Pilos
  • 60 g čokolády na varenie

Postup

Potrebujeme

  • ohňovzdornú misku
  • silikónovú formu na pologule (priemer cca 8 cm)
  • silikónový štetec
  • šľahací mixér
  • plech na pečenie
  • papier na pečenie
  • sitko

Čokoládové gule

Čokoládu nasekáme a vložíme do vodného kúpeľa. Keďže ju chceme temperovanú rozpúšťame ju iba na miernom ohni. Keď sa rozpustí polovica, čokoládu dáme dole z ohňa a ručne miešame, kým sa nerozpustí aj zvyšná čokoláda. Takto pripravenou čokoládou vytrieme pomocou štetca silikónové formičky na pologule. Necháme stuhnúť v chlade 1 hodinu.

Čokoládovo-pomarančová pena

Nasekanú čokoládu rozpustíme spolu so šľahačkou, šťavou a kôrou z pomaranča vo vodnom kúpeli. Medzitým z bielkov, štipky soli a cukru vyšľaháme sneh. V samostatnej miske vyšľaháme polotuhú šľahačku. Vlažnú rozpustenú čokoládu ručne primiešame k snehu. Potom pridáme aj šľahačku a jemne spojíme. Takto pripravenú penu necháme odležať v chladničke.

Popcorn s príchuťou slaného karamelu

Všetky ingrediencie (okrem popcornu) dáme do hrnca s vysokým okrajom a varíme na miernom ohni, kým zmes mierne neskaramelizuje. Stiahneme z ohňa a zmiešame s popcornom. Zmes dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 minút dohneda. Po vychladnutí nalámeme.

Karamelová omáčka

V kastróle zohrejeme smotanu na šľahanie. V hrnci s vysokým okrajom necháme skaramelizovať cukor. Horúcu šľahačku nalejeme na karamel a miešame už mimo ohňa, kým sa zmes nespojí. Do mierne vychladnutej karamelovej zmesi pridáme maslo a čokoládu. Vymiešame lesklú omáčku. Na záver môžeme precediť.

Servírovanie

Na servírovací tanier položíme 1 pologuľu, ktorej dno sme nahriali nad parou. Naplníme ju kopčekom peny a zakryjeme druhou pologuľou, ktorej spoj sme nahriali nad parou. Servírujeme s rozsypaným popcornom a prelejeme karamelovou omáčkou.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    13. júl 2017, 22:53

    Tie komenty pozitívne si píšu samy?dosť mi to tak príde.

    Odpovedať
  • Helena
    09. júl 2017, 22:12

    Naozaj úžasné, pastva pre oči ;-)... dezert som skúsila a rozplýval sa na jazyku, akurát som ho poliala tou omáčkou len trošku, chcela som mať celú guľu, nie roztopenú. Len tak ďalej, Veronika, ide ti to a vidno, že si sa učila od profesionálov. Si proste šikovná...

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    07. máj 2017, 15:34

    Uzasne, aj ja ako chlap som to zvladol, teda az na formicky, boli to coko mafiny ale inak vsetko top. Este su ludia co zjedia cukor takze smelo dalej. Ked mate problem s cukrom existuje plno inych receptov a ani nikto nekaze to robit denne. Dakujem skvele vysvetlene a perfektný recept.

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      08. máj 2017, 14:24

      Toto je zlaté :D čoko-kubistické muffiny, ...muži sa vždy vynájdu v kuchyni tak, že z toho žasnem :) super! Ja dnes pečiem Veronikyne rebarborové muffiny. Pozdravujem.

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    06. máj 2017, 08:45

    Recepty určite nové zaujímavé, len ma odrádza kvantum cukru, med, šlahačka,veľa nádob použije, zatiaľ ani jeden som nemala chuť vyskúšať.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    05. máj 2017, 01:11

    Tak toto je riadny luxus :)

    Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nájdeš na www.lidl-shop.sk

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info