Limetkový tart
Korpus
- 200 g hladkej múky Belbake
- 70 g práškového cukru Belbake
- 40 g strúhaného kokosu Belbake
- ½ lyžičky soli Belbake
- 2 žĺtky
- 150 g masla Pilos
Na potretie
- 50 g bielej čokolády Fin Carré
- 30 g strúhaného kokosu Belbake
Krém
- 2 plátky želatíny(asi 3,3 g)
- 200 g masla Pilos
- 6 vajíčok
- 2 žĺtky
- 280 g kryštálového cukru Belbake
- 190 ml limetkovej šťavy (asi z 8 limetiek)
- kôra zo 4 limetiek
Jogurtová šľahačka
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 100 g bieleho smotanového jogurtu Pilos (10%)
- 30 g medu Confeira
POSTUP
POTREBUJEME
- mixér s nadstavcom lopatka a metlička
- valček
- okrúhlu formu s vlnitým okrajom a vyberateľným dnom (priemer 28 cm)
- papier na pečenie
- fazuľu na zaťaženie
- cukrárske vrecko s hladkou špičkou
- strúhadlo
Korpus
Všetky suché ingrediencie preosejeme a zmiešame so studeným maslom nakrájaným na kocky. V mixéri s nadstavcom lopatka vymiešame mrveničku. Pridáme žĺtky a miešame, kým sa cesto spojí.
TIP: Ak je cesto príliš suché, môžeme po lyžičkách pridávať studenú vodu.
Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme 30 minút odležať v chladničke. Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenký plát do tvaru kruhu a vystelieme ním dno aj boky formy. Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme (napr. fazuľou alebo ryžou). Pečieme 10 - 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom cesto odkryjeme a dopekáme ešte 10 minút dozlatista.
Upečený korpus necháme úplne vychladnúť, potrieme ho rozpustenou bielou čokoládou a posypeme kokosom.
TIP: Tento krok zabezpečí, že cesto sa nerozmočí a zostane chrumkavé.
Limetkový krém
Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať. Maslo necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli. Medzitým zmiešame vajíčka a žĺtky s cukrom. Vaječnú zmes opatrne za stáleho miešania prilejeme k rozpustenému maslu. Pridáme aj limetkovú šťavu a kôru. Varíme nad parou na miernom ohni približne 8 minút. Miešame, aby sa vajíčka nezrazili. K hotovému krému primiešame napučanú a vyžmýkanú želatínu a nalejeme na pripravený korpus. Necháme v chladničke úplne stuhnúť (min. 6 hodín).
Jogurtová šľahačka
Smotanu vyšľaháme spolu s jogurtom a medom na tuhý krém. Pomocou cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou ho ozdobne nanesieme na stuhnutý koláč a nastrúhame naň kôru z limetky.