Čokoládová torta s jahodami
- 200 g celozrnných maslových sušienok Sondey
- 3 lyžice krupicového cukru Belbake
- 5 lyžíc rozpusteného masla
- 350 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 1 lyžica vanilínového cukru Belbake
- 100 g mliečnej čokolády Fin Carré
- 150 g horkej čokolády Bellarom (74 % kakaa)
- 2 vajcia
- štipka soli Belbake
- 400 g čerstvých jahôd
Postup
Sušienky rozmixujeme v sekacom mixéri spolu s 1 lyžicou krupicového cukru a rozpusteným maslom (vznikne nám konzistencia podobná mokrému piesku). Zmesou vyložíme dno okrúhlej tortovej formy. Takto pripravený korpus dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C na 10 minút.
Do hrnca nalejeme 300 ml smotany. Pridáme 2 lyžice krupicového cukru, 1 lyžicu vanilínového cukru a privedieme do varu. Potom odstavíme z ohňa, pridáme 100 g mliečnej a 100 g horkej čokolády (polámané na malé kúsky). Miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
V miske vyšľaháme 2 vajíčka so štipkou soli. Potom ich za stáleho miešanie vlejeme do vychladnutého čokoládového krému. Hotovú zmes vylejeme na predpečený korpus a vrátime späť do rúry asi na 25 minút. Upečenú tortu necháme dôkladne vychladiť.
50 ml smotany varíme spolu s 50 g horkej čokolády vo vodnom kúpeli, kým nevznikne hladká hmota. Hotovou polevou potrieme upečenú vychladnutú tortu. Na vrch poukladáme jahody.
Pred podávaním dáme aspoň na 1 hodinu vychladiť do chladničky.