
Cordon bleu z teľacieho stehna
Suroviny
Cordon bleu
- 2 plátky vidieckej šunky Pikok
- 100 g plátkového ementálu Milbona
- 4 plátky teľacieho stehna
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- keramický mlynček s korením Kania (4 druhy)
- hladká múka Belbake
- 2 vajcia
- strúhanka Belbake
- prepustené maslo na vyprážanie
- 1 citrón
Zemiaková kaša
- 350 g zemiakov
- 50 ml mlieka Pilos
- 50 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 1 lyžica masla Pilos
- čerstvá pažítka
Domáca tatárska omáčka
- 180 g prémiovej majonézy Kania
- 25 g nakladaných korenistých uhoriek Cornichons Freshona
- 25 g cibule
- 1 lyžica plnotučnej horčice Kania
- 30 ml nálevu z uhoriek
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- keramický mlynček s korením Kania
Potrebujeme
tĺčik na mäso, potravinársku fóliu, panvicu, hrniec, krájač na zemiaky, sitko
Postup
Cordon bleu
Plátky šunky prekrojíme na polovicu, na každú položíme plátok syra a zrolujeme. Teľacie mäso naklepeme cez fóliu, osolíme a okoreníme. Do stredu každého plátku mäsa položíme pripravenú syrovú rolku, mäso preložíme na polovicu a okraje uzavrieme. Tip: Ak je to potrebné, môžeme mäso upevniť špáradlom. Pripravené plnené rezne obaľujeme v hladkej múke, rozšľahaných vajciach a nakoniec v strúhanke. Vyprážame na panvici s rozpáleným prepusteným maslom dozlatista. Podávame s citrónom.
Zemiaková kaša
Zemiaky umyjeme, ošúpeme a uvaríme v osolenej vode domäkka. Uvarené zemiaky scedíme a ešte horúce prepasírujeme cez krájač na zemiaky. Tip: Ak chceme jemnejšiu konzistenciu, môžeme ich prepasírovať ešte raz cez jemné sitko. V malom hrnci ohrejeme mlieko so smotanou. Do druhého hrnca preložíme prepasírované zemiaky, pridáme studené maslo a miešame, kým sa rozpustí. Nakoniec prilejeme ohriate mlieko so smotanou a osolíme. Na tanieri posypeme nasekanou pažítkou.
Domáca tatárska omáčka
Majonézu zmiešame s nadrobno nakrájanými uhorkami, cibuľou a horčicou. Na zriedenie pridáme trochu uhorkového nálevu a dôkladne premiešame. Podľa chuti osolíme a okoreníme.
Servírovanie
Cordon bleu podávame so zemiakovou kašou a domácou tatárskou omáčkou.