Domáca granola s gréckym jogurtom
Jogurtová pena
- 500 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 80 g medu Confeira
- 1 vanilkový struk
- 8 g plátkovej želatíny
- 350 g bieleho smotanového jogurtu Eridanous (10%)
Granola
- 500 g ovsených vločiek Crownfield
- 80 g mandlí Belbake
- 80 g pistácií Alesto
- 80 g vlašských orechov Alesto
- 140 g medu Confeira
- 40 g olivového oleja Primadonna
- 1 rozmixované jablko
- 1/2 lyžičky soli Belbake
Na ozdobenie
- jablko
- med Confeira
Postup
POTREBUJEME
- šľahací mixér
- plech na pečenie
- papier na pečenie
Jogurtová pena
Plátkovú želatínu necháme napučať podľa návodu. Polovicu smotany na šľahanie spolu s medom a zrniečkami vanilky ohrejeme v hrnci, kým sa med nerozpustí (zmes nesmie vrieť). Druhú polovicu smotany vyšľaháme do polotuha. Do zohriatej smotany pridáme napučanú a vyžmýkanú želatínu a za stálého miešania ju rozpustíme. Na záver primiešame jogurt a šľahačku.
Jogurtovú penu nalejeme do pripravených misiek a necháme stuhnúť aspoň 6 hodín v chladničke.
Granola
Vo väčšej miske zmiešame ovsené vločky s mandľami, pistáciami a vlašskými orechami. V druhej miske zmiešame mokré ingrediencie – med, olej, rozmixované jablko a soľ a pridáme ich k suchým surovinám. Dôkladne premiešame. Zmes rovnomerne rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pri 160 °C pečieme približne 10 minút.
Tip: Zmes neutláčame, aby sa nespiekla do jedného kusu.
Po 10 minútach zmes premiešame a znova dopekáme asi 15 minút dozlatista. Po upečení necháme vychladnúť na plechu a potom nalámeme.
Tip: Granolu skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.
Servírovanie
Na stuhnutú jogurtovú penu nasypeme domácu granolu a dozdobíme nakrájaným jablkom a prelejeme medom.