Čokoládová vianočná bábovka
- 120 g masla + na vymazanie formy
- 140 g horkej čokolády
- 220 ml mlieka
- 10 g klinčekov
- 1 badián
- 1 lyžica mletej škorice
- 25 g kakaa
- 300 g polohrubej múky
- 6 g kypriaceho prášku do pečiva
- 6 vajec
- 220 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 50 g mandlí
- 80 g hrozienok
- 40 ml vlažnej vody
- práškový cukor (na posýpanie)
Potrebujeme
mažiar, sitko, formu na bábovku, robot s nadstavcom metlička
POSTUP
Maslo a čokoládu rozpustíme v zohriatom mlieku. Hneď po rozpustení necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Klinčenky s badiánom rozdrvíme v mažiari a preosejeme. Pridáme preosiate kakao, škoricu a vmiešame do preosiatej múky s práškom do pečiva.
Formu na bábovku vymažeme maslom a vysypeme lyžicou pripravenej sypkej zmesi.
Bielky so štipkou soli a s polovicou cukru vyšľaháme do pevného snehu.
Žĺtky so zvyšnou polovicou cukru vymiešame do peny. Pomaly vmiešame aj pripravenú tekutú zmes a potom po lyžiciach pridávame sypkú zmes. Až potom ručne vmiešame sneh z bielkov. Na záver pridáme vodu, nasekané mandle, hrozienka a opatrne premiešame. Cesto nalejeme do formy a pečieme približne 1 hodinu pri teplote 150 °C, resp. do chvíle, kým je cesto rovnomerne prepečené. Necháme 15 minút vychladnúť a vyklopíme z formy.
Servírovanie
Čokoládovú bábovku servírujeme ozdobenú práškovým cukrom alebo citrónovou polevou, čokoládou či nasekanými mandľami.