Dukátové buchtičky s krémom
Buchtičky
- 180 ml mlieka
- 20 g droždia
- 200 g hladkej múky Belbake
- 60 g kryštálového cukru Belbake
- 130 g polohrubej múky Belbake
- štipka soli Belbake
- 1 vajíčko
- 100 g bravčovej masti Pikok
- 80 g masla Pilos
- 20 ml tuzemáku Alliance
Krém
- 120 ml mlieka Pilos
- 120 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 40 g vanilínového cukru Belbake
- 4 žĺtky
Na ozdobu
- 100 g malín alebo iné drobné ovocie
POSTUP
POTREBUJEME
- robot s nadstavcom hák
- plech na pečenie
- pierko na potieranie
- metličku
- sitko
Čas kysnutia: 1 hodina 30 minút
Buchtičky
Do teplého mlieka rozdrobíme droždie, pridáme 2 lyžice hladkej múky a 1 lyžicu cukru. Na teplom mieste necháme vykysnúť kvások. Do robota s nadstavcom hák nasypeme obe múky, zvyšný cukor, soľ, vajíčko, 50 g masti, 50 g masla a vykysnutý kvások. Cesto miesime približne 10 minút, kým sa spojí a začne sa odliepať od misky.
Tip: Ak je cesto riedke alebo husté, môžeme po trochách pridať múku alebo mlieko.
Cesto prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť približne 1 hodinu, kým zdvojnásobí objem. Na pomúčenej pracovnej doske ho ešte pár krát rukou premiesime. Odkrajujeme z neho pásy hrubé 1 cm, z ktorých vaľkáme šúľky a krájame približne 2 cm buchtičky. Po okrajoch ich vymažeme zvyšnou rozpustenou masťou a vkladáme do masťou vymazaného plechu. Prikryté ich necháme ešte približne 20 minút podkysnúť. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 20 minút do zlatista. Po upečení potrieme zvyšným roztopeným maslom s tuzemákom.
Krém
V hrnci necháme zovrieť mlieko so smotanou na šľahanie. Prisypeme polovicu cukru a premiešame. Zvyšný cukor ručne vyšľaháme so žĺtkami. Do vaječnej zmesi prilejeme trochu horúceho mlieka, aby sme vyrovnali teploty a premiešame. Následne zmes vlejeme naspäť do hrnca s mliekom a za stáleho miešania na miernom plameni uvaríme krém. Dávame pozor, krém nesmie vrieť. Hneď ako zhustne, odstavíme ho a precedíme.
Servírovanie
Dukátové buchtičky podávame preliate teplým krémom a ozdobené malinami.