Vafle s marhuľami a javorovým sirupom
- 500 g marhúľ
- šťava z 1 citróna
- 60 ml javorového sirupu McEnnedy
- 8 plátkov slaniny Dulano
- 150 g hladkej múky Belbake
- 60 g polohrubej múky Belbake
- 30 g trstinového cukru Belbake
- 2 lyžičky kypriaceho prášku Belbake
- 1 lyžička mletej škorice Mikado
- 2 vajíčka
- 30 g rozpusteného masla Pilos
- 180 ml plnotučného mlieka Pilos
- 1 lyžička bieleho vínneho octu Acentino
- morská soľ v mlynčeku Kania
- slnečnicový olej Vita D’or na potretie vaflovača
Postup
POTREBUJEME
- malý plech na pečenie
- papier na pečenie
- šľahací mixér
- metličku na šľahanie
- stierku
- vaflovač
Marhule umyjeme a odkôstkujeme. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme citrónovou šťavou a polejeme javorovým sirupom. Pečieme dozmäknutia pri 200 °C na funkcii gril.
Plátky slaniny opečieme na panvici z oboch strán dochrumkava.
V jednej miske zmiešame suché ingrediencie – obe múky, cukor, kypriaci prášok a škoricu. V druhej miske zmiešame mokré ingrediencie – žĺtky, maslo, mlieko a vínny ocot.
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
Mokré ingrediencie metličkou primiešame k suchým. Na záver opatrne vmiešame sneh a cesto necháme chvíľu postáť. Do rozohriateho vaflovača nalejeme trochu oleja, pridáme cesto a pečieme dozlatista.
Servírovanie
Dochrumkava a dozlatista upečené vafle servírujeme s teplými marhuľami, dozdobené slaninovým čipsom.