Dusené hovädzie stehno na slanine a rozmaríne
Suroviny
Hovädzie stehno
- 1,5 kg hovädzieho stehna
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 3 lyžice bravčovej masti Pikok
- 100 g údenej slaniny Pikok
- 3 cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- repkový olej Vita D´or
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- čerstvý rozmarín
- 200 ml bieleho suchého vína
Ryža
- 300 g dlhozrnnej ryže Golden Sun
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 1 hrsť sušených paradajok v oleji Italiamo
- 100 g mrazeného hrášku Freshona
Potrebujeme
hrniec, panvicu, alobal
POSTUP
Hovädzie stehno
Mäso očistíme, prekrojíme na polovicu, ochutíme soľou, korením a opečieme v hrnci na rozpálenej masti. K mäsu po chvíli pridáme malé kúsky slaniny a nadrobno nakrájanú cibuľu. Prihodíme plátky cesnaku a nasekaný rozmarín. Premiešame, prilejeme víno a varíme, kým sa z vína odparí alkohol. Podlejeme vodou, zakryjeme pokrievkou a dusíme približne 120 minút, kým mäso zmäkne. Pred koncom do hrnca prilejeme vodu, mäso preložíme na tanier a zakryjeme alobalom. Omáčku zahustíme zápražkou pripravenou z oleja a múky a necháme prevrieť.
Mäso nakrájame na plátky a opäť vložíme do hrnca s omáčkou.
Ryža
V hrnci na repkovom oleji orestujeme ryžu. Ochutíme soľou a zalejeme vodou. Prikryjeme pokrievkou, chvíľu varíme a následne vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C približne na 10 minút. Do uvarenej ryže pridáme nadrobno nakrájanú lahôdkovú cibuľku, sušené paradajky a hrášok. Na záver dôkladne premiešame.
Servírovanie
Dusené hovädzie stehno na slanine a rozmaríne servírujeme s ryžou a omáčkou.