Hovädzí burger so syrom s modrou plesňou a slaninou
Suroviny
Domáce žemle
- 270 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- 25 g čerstvého droždia
- 35 g kryštálového cukru Belbake
- 200 g hladkej špaldovej múky Belbake (+ na podsýpanie)
- 200 g celozrnnej špaldovej múky Belbake
- 14 g soli
- 65 g zmäknutého masla Pilos
- 2 vajcia
- sezam na posypanie
Hovädzí burger
- 4 zemiaky
- 1 veľká cibuľa
- 8 plátkov delikatesnej slaniny Dulano
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 800 g mletého hovädzieho mäsa
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 200 g syra s modrou plesňou Rival
- omáčka na hamburger Grill&Fun
- 1 hrsť mladého špenátu
- 4 žemle na burgery
Potrebujeme
gril, strúhadlo, špajdľu, uhlie, panvicu na gril
POSTUP
Domáce žemle
Z vlažného mlieka, rozdrobeného droždia a lyžice cukru pripravíme kvások. Necháme ho približne 10 minút vykysnúť.
V miske zmiešaním oboch múk, soli, zvyšného cukru, masla, kvásku a jedného vajcia vypracujeme hladké cesto. Na teplom mieste ho necháme kysnúť približne hodinu, kým zdvojnásobí objem.
Vykysnuté cesto znovu premiešame a na pomúčenej pracovnej doske pripravíme 7 žemlí s váhou cca 120 g. Žemle preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 15 – 20 minút kysnúť. Pred pečením ich mierne rozpučíme, potrieme vajcom, posypeme semienkami a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 13 minút dozlatista. Žemle rozkrojíme až po vychladnutí.
Hovädzí burger
Zemiaky nakrájame na 1 cm široké kolieska, ktoré nasucho pomaly grilujeme v chladnejšej časti grilu z obidvoch strán domäkka. Rovnako opečieme aj kolieska cibule.
V rozpálenej panvici opečieme slaninu z obidvoch strán dochrumkava.
Tip: Gril počas grilovania zatvárame, aby uhlie nezačalo horieť.
Opečené zemiaky, slaninu a cibuľu preložíme na tanier. Zemiaky osolíme.
Z mletého mäsa vytvarujeme placky, ktoré osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a sprudka grilujeme asi 2 minúty. Pred dokončením na mäso položíme koliesko cibule, dva plátky chrumkavej slaniny, nastrúhaný syr a necháme zapiecť.
Medzitým rozpolíme a jemne opečieme žemle v chladnejšej časti grilu. Obidve polovice na reze potrieme omáčkou na hamburger. Spodnú časť žemle zakryjeme niekoľkými listami špenátu, grilovaným mäsom so syrom a cibuľou a vrchnou polovicou žemle.
Servírovanie
Burger prepichneme špajdľou a servírujeme s plátkami grilovaných zemiakov.