Špíz s morčacím mäsom, ananásom a balkánskym syrom
- 500 g morčacích pŕs vcelku
- 1 pomaranč
- 2 lyžice majonézy Mikado
- 150 g delaktózovanej kyslej smotany Pilos (20%)
- 1 lyžička karí korenia Mikado
- 1 lyžička trstinového cukru Belbake
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvá mäta
- 1 – 2 štipľavé papričky
- 200 g balkánskeho syra Pilos
- 1/3 zrelého ananásu
- olivový olej Primadonna
- 2 kapusty Pak-choi
- 1 – 2 strúčiky cesnaku
- 1 francúzska bageta
Postup
POTREBUJEME
- potravinovú fóliu
- tĺčik na mäso
- drevené špajdle
- grilovaciu panvicu
- sitko
- plech na pečenie
Pomarančový dip
Z pomaranča odkrojíme kôru a vyrežeme z neho segmenty (mesiačiky pomaranča bez šupky). Šťavu zo zvyšku pomaranča vytlačíme k segmentom do misky. Pridáme majonézu, kyslú smotanu, karí korenie, trstinový cukor, soľ a korenie. Zľahka premiešame a odložíme na 1 hodinu do chladničky, aby sa všetky chute spojili.
Špíz s morčacím mäsom
Morčacie prsia očistíme, nakrájame na plátky a naklepeme pod potravinárskou fóliou natenko. Osolíme, okoreníme, posypeme nasekanou mätou a štipľavou papričkou, ktorú sme zbavili jadierok.
Takto ochutené plátky rozdelíme na polovice (aby závitky neboli príliš hrubé). Do stredu každého plátku položíme kúsok balkánskeho syra a zvinieme. Napichujeme striedavo na špajdle s očisteným
a nakrájaným ananásom.
Špízy opekáme na rozohriatej grilovacej panvici s olivovým olejom po všetkých stranách dozlatohneda. Potom špízy preložíme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 5 – 7 minút.
Kapusta Pak-choi
Z kapusty Pak-choi odrežeme drevnaté konce a umyjeme pod tečúcou vodou. Oblanšírujeme ju vo vriacej osolenej vode asi 2 – 3 minúty. Potom scedíme a necháme odkvapkať. Medzitým orestujeme na panvici s trochou olivového oleja nadrobno nasekaný cesnak. Keď získa zlatistú farbu, pridáme odkvapkanú kapustu Pak-choi, osolíme, okoreníme a stiahneme z ohňa.
Servírovanie
Špízy s morčacím mäsom servírujeme s kapustou Pak-choi a plátkami chrumkavej bagety, ktoré sme opiekli na panvici s olivovým olejom dozlatista. Pomarančový dip podávame v samostatnej miske.