Kura na paprike so špenátovými špeclami
Suroviny
- 1 celé kura
- 2 l vody
- 1 petržlen
- 1 mrkva
- 1/4 zeleru
- 2 cibule
- 7 bobkových listov Kania
- 10 guľôčok nového korenia Kania
- 25 guľôčok čierneho korenia Kania
- 2 lyžice masla Pilos
- 2 lyžice sladkej mletej papriky Kania
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 300 g hrubej múky Belbake
- 100 g špenátového pretlaku Slovenskô
- 3 vajcia
- 4 lyžice zakýsanej smotany Slovenskô
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Potrebujeme
kovové sitko, tyčový mixér, sitko na špecle
POSTUP
Kura rozštvrtíme a spolu s 2 litrami vody, koreňovou zeleninou (petržlenom, mrkvou, zelerom), rozpolenou jednou ošúpanou cibuľou a divokým korením (5 bobkových listov, nové a čierne korenie) uvaríme do mäkka. Potom scedíme vývar (odložíme na neskôr), mäso oberieme a naporciujeme.
V rozpálenom hrnci s lyžicou masla orestujeme zvyšnú cibuľu nakrájanú na jemno do sklovita. Poprášime mletou paprikou, krátko opečieme a podlejeme 500 ml pripraveného vývaru. Varíme 10 – 15 minút a potom zahustíme hladkou múkou zmiešanou so smotanou. Ochutíme 2 bobkovými listami, soľou a asi 20 minút prevaríme.
Následne vyberieme bobkové listy a omáčku rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka. Do pripravenej omáčky vložíme späť uvarené obraté kuracie mäso.
Hrubú múku, štipku soli, rozmrazený špenátový pretlak a vajcia zmiešame. Cesto necháme aspoň 5 minút odležať. Následne cez sitko na špecle ho prepasírujeme do vriacej osolenej vody a varíme 2 – 3 minúty. Pred podávaním špecle ešte orestujeme na lyžici masla.
Servírovanie
Kura na paprike servírujeme so špeclami, dochutené lyžicou zakýsanej smotany a dozdobené lístkami petržlenovej vňate.