Focaccia s olivami, paradajkami a bazalkou
- 250 g hladkej múky Belbake
- 1/2 pohára vlažnej vody
- 1 lyžička cukru Belbake
- 1/2 kocky droždia Uniferm
- 1/2 pohára čiernych olív Baresa
- 250 g cherry paradajok
- hrsť čerstvých lístkov bazalky
- soľ Belbake
- olivový olej Promienna
Postup
Do misky preosejeme múku, pridáme rozdrobené droždie, cukor, 2 lyžičky soli, vodu a 2 lyžice olivového oleja. Zo surovín vymiesime hladké tvárne cesto, ktoré preložíme do misky, prikryjeme utierkou, položíme na teplé miesto a necháme približne 1,5 hodiny kysnúť (cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem).
Keď cesto vykysne, krátko ho premiesime dlaňami vopred dobre natretými olivovým olejom. Vyvaľkáme ho a položíme na plech potretý olivovým olejom. Prstami cesto zľahla poklepkáme, aby v ňom vznikli malé jamky. Cesto potrieme olivovým olejom, rovnomerne naň poukladáme olivy, cherry paradajky a lístky bazalky. Cesto necháme ešte približne 20-30 minút odpočívať.
Focacciu dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 190°C a pečieme asi 25 minút, kým kôrka nie je zlatistá.