Gratinovaná tekvica s tymianom a syrom Ementál
- 1 tekvica Hokkaido
- 200 g syra ementál Milbona
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 400 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 hrsť čerstvého tymianu
POTREBUJEME
- škrabku
- zapekaciu misu
- sitko
- strúhadlo
POSTUP
Tekvicu ošúpeme škrabkou, prekrojíme na polovicu a lyžicou z nej vydlabeme jadierka. Nakrájame ju na tenké plátky, ktoré preložíme do veľkej misy, osolíme, okoreníme a zľahka premiešame.
Do menšieho hrnca nalejeme smotanu, pridáme roztlačené strúčiky cesnaku, hrsť tymianu, osolíme a okoreníme. Krém varíme 5 – 7 minút.
Tekvicu preložíme do zapekacej misy, zalejeme ju scedeným krémom a navrch poukladáme čerstvý tymian. Tekvicu zasypeme nahrubo nastrúhaným syrom ementál a rukami ho poriadne zatlačíme, aby počas pečenia nevytiekol. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C asi 30 minút.
SERVÍROVANIE
Podávame horúce, najlepšie s hlávkovým šalátom a omáčkou vinaigrette. Jedlo tiež možno upiecť v 4 menších zapekacích nádobách a servírovať každému samostatnú porciu.