Hovädzí burger s tvarôžkovým tatarákom
Suroviny
Tvarôžkový tatarák
- 100 g mini tvarôžkov Pilos
- 1 lyžica svetlého piva
- 1 štipľavá paprička
- ½ lyžice nasekanej pažítky
- ½ červenej cibule
- ½ lyžičky sladkej mletej papriky Kania
- štipka celej rasce Kania
- 35 g čerstvého syra Palouček Pilos
- keramický mlynček s korením Kania (4 druhy)
- ½ lyžice extra panenského olivového oleja Primadonna
Žemle
- 17 g droždia
- 35 g cukru
- 250 ml mlieka Pilos
- 250 g hladkej múky Belbake
- 250 g polohrubej múky Belbake
- 14 g soli
- 65 g masla Pilos
- 1 vajce
Ešte budeme potrebovať
- vajcia na potretie
- sezam na posypanie
Hovädzí burger
- 4 hovädzie burgre s korením
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja Primadonna
- 8 plátkov anglickej slaniny Dulano
- 100 g majonézy Kania
- 50 g ľadového šalátu
- 130 g paradajok
Potrebujeme
gril, multifunkčný elektrický krájač
POSTUP
Tatarák
Tvarôžky rozsekáme v elektrickom krájači na malé kúsky. Zalejeme trochou piva a ochutíme nasekanou štipľavou papričkou, pažítkou, cibuľou, mletou paprikou, rascou, čerstvým syrom, korením, olivovým olejom a dôkladne premiešame.
Žemle
Droždie zmiešame s trochou cukru a vlažného mlieka a položíme na teplé miesto, aby sme získali kvások. Z múky, soli, zvyšku cukru, masla, 1 vajca, zvyšku mlieka a kvásku vypracujeme, ideálne v kuchynskom robote hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou alebo fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú plochu, ručne spracujeme a rozdelíme na kúsky s váhou 120 g, z ktorých vytvarujeme hladké bochníky. Premiestnime ich na plech vystlaný papierom na pečenie, prekryjeme utierkou a opäť necháme kysnúť, kým zdvojnásobia svoj objem. Nakysnuté bochníčky potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamom. Pečieme ich v rúre vyhriatej na 190 °C cca 13 minút dozlatista. Po vybratí z rúry ich necháme vychladnúť (približne 15 –20 minút) a až následne rozkrojíme.
Burgre
Hovädzie burgre osolíme, potrieme olejom, zľahka utlačíme a grilujeme z každej strany 3 –
5 minút. Žemle na burgre rozkrojíme a v chladnejšej časti grilu opečieme reznou stranou nadol. Slaninu na grile opečieme do chrumkava a následne položíme na mäso.
Servírovanie
Obe polovičky opečených žemlí potrieme majonézou. Na spodnú časť vrstvíme ľadový šalát, kolieska paradajok, grilované mäso so slaninou a porciu tvarôžkového tataráku. Priklopíme vrchnou polovicou žemle a podávame.