Jablková žemľovka s tvarohom a vianočkou
Suroviny
Jablká
- 300 g jabĺk
- 3 lyžice masla Pilos
- 1 lyžica škorice Kania
- 1 vanilínový cukor Belbake
Zálievka
- 3 vajcia
- 300 ml plnotučného mlieka Pilos
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 2 vanilínové cukry Belbake
Tvarohová náplň
- 375 g plnotučného tvarohu Pilos
- 2 žĺtky
- 75 g krupicového cukru
- 1 vanilínový cukor Belbake
- 1 a ½ kôry z citróna
Plnka
- 60 g masla Pilos
- 800 g maslovej vianočky s mandľami a hrozienkami
- 150 g hrozienok Belbake
- 150 g sušených brusníc Alesto
- 2 lyžice práškového cukru Belbake
Potrebujeme
- pekáč 32 × 17 cm, malé sitko, strúhadlo
POSTUP
Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na 0,5 cm hrubé plátky. V rozohriatej panvici s 3 lyžicami masla krátko podusíme so škoricou a jedným vanilkovým cukrom.
Na zálievku dôkladne premiešame 3 vajcia, mlieko, smotanu a 2 vanilínové cukry.
Tvaroh zmiešame so žĺtkami, krupicovým a vanilínovým cukrom a čerstvo nastrúhanou citrónovou kôrou.
Do maslom vymasteného pekáča nakrájame vianočku na plátky. Pečivo namočíme v pripravenej zálievke a poukladáme na dno pekáča. Následne pridáme polovicu tvarohovej náplne, jabĺk, hrozienok a brusníc. Opäť pridáme namočenú vianočku, polovicu tvarohu, jabĺk, hrozienok a brusníc. Ukončíme vrstvou namočenej vianočky, na ktorú nalejeme zvyšnú zálievku, 50 g masla nakrájaného na plátky a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 40 – 45 minút dozlatista.
Po upečení posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť.