Pečené mäso so zemiakmi a bylinkovou omáčkou
Marináda
- 2 lyžice francúzskej hrubozrnnej horčice Duc de Coeur
- 1 citrón
- 2 lyžice rastlinného oleja Promienna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
Bravčové plece
- 300 g cibule
- 1 kg bravčového pleca vcelku bez kosti
- bravčový vývar na podlievanie
- 400 g menších zemiakov
Bylinková omáčka
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 korenené uhorky Cornichons Freshona
- 1 citrón
- 1 lyžička francúzskej dijonskej horčice Duc de Coeur
- olivový olej Primadonna
- 2 hrste čerstvej petržlenovej vňate
- 10 lístkov čerstvej bazalky
- 10 lístkov čerstvej mäty
POSTUP
POTREBUJEME
- mixér
- zapekaciu misu s pokrievkou
- strúhadlo
Bravčové plece
Z hrubozrnnej horčice, nastrúhanej citrónovej kôry, šťavy, oleja, soli a korenia pripravíme marinádu. Bravčové plece osolíme a dôkladne namočíme do marinády.
Do zapekacej misy vložíme cibuľu nakrájanú na prúžky a mäso i s marinádou. Podlejeme vývarom, zakryjeme pokrievkou a pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C asi 2 hodiny. Počas pečenia mäso polievame výpekom.
Po 2 hodinách pridáme umyté neošúpané zemiaky nakrájané na polovice a pečieme ešte asi 1 hodinu, kým budú mäso a zemiaky mäkké. Posledných 30 minút pečieme dozlatista bez pokrievky.
Bylinková omáčka
Cesnak a uhorky nakrájané na plátky, nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu, dijonskú horčicu, korenie, soľ, nasekané bylinky a olivový olej spolu rozmixujeme. Omáčka nemusí byť úplne jemná.
Servírovanie
Pečené mäso servírujeme s pečenými zemiakmi a cibuľou. Bylinkovú omáčku podávame v miske zvlášť. Namiesto zemiakov a cibule sa ako príloha hodí aj pečivo.