Restovaný tuniak s paprikami, olivami a špenátom
Suroviny
- 300 g papriky (žltá, červená)
- olivový olej Primadonna
- 2 stonky stonkového zeleru
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 štipľavá paprička
- morská soľ Kania
- mleté čierne korenie Kania
- 1 hrsť olív bez kôstok Baresa (zelené, čierne)
- 1 lyžička trstinového cukru Belbake
- 2 lyžice masla Pilos
- 100 g mladého špenátu
- 1 citrón
- 350 g steaku z tuniaka
- čerstvá bazalka
Potrebujeme
- škrabku, grilovaciu panvicu
POSTUP
Papriky nakrájame na prúžky a restujeme na rozohriatej panvici s olejom. Stonkový zeler škrabkou očistíme a spolu s cibuľou nasekáme nadrobno. Prihodíme do panvice a premiešame. Ochutíme najemno nasekaným cesnakom, štipľavou papričkou zbavenou jadierok, soľou a korením. Pridáme na menšie kúsky natrhané alebo nakrájané olivy. Keď je zelenina zlatohnedá, prisypeme cukor a necháme skaramelizovať. Pridáme jednu lyžicu masla a necháme roztopiť. Prihodíme špenát, ochutíme šťavou z polovice citróna, soľou, korením, premiešame a stiahneme z ohňa.
Tuniaka osolíme a okoreníme. Restujeme ho sprudka na rozpálenej grilovacej panvici z oboch strán približne 30 sekúnd, respektíve podľa hrúbky steaku. Potom naň položíme lyžicu masla a stiahneme z ohňa. Pokvapkáme šťavou z polovice citróna a necháme dôjsť.
Servírovanie
Do stredu taniera naservírujeme zeleninu, na ktorú položíme steak z tuniaka. Prelejeme výpekom a dozdobíme lístkami bazalky.