Jablkový makovník
Suroviny
Základ
- 5 jabĺk (cca 600 g)
- 1 vanilínový cukor Belbake
- 1 škoricový cukor
Korpus
- 3 bielky
- 90 g práškového cukru Belbake
- 3 žĺtky
- 70 g hladkej múky Belbake
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 40 g mletého maku Belbake
Krém
- 300 g bielej čokolády Fin Carré
- 500 g šľahačky Deluxe Pilos (40 %)
- 250 g mascarpone Lovilio
Zdobenie
- 30 g celého maku
Čas chladenia: 3 hodiny
Potrebujeme
škrabku, strúhadlo, papier na pečenie, okrúhlu formu s vyberateľným dnom a priemerom cca 22 cm, robot s nadstavcom metlička, misku na vodný kúpeľ, naberačku na zmrzlinu
POSTUP
Základ
Ošúpané jablká nastrúhame nahrubo. Primiešame ostatné suroviny. Základ navrstvíme na dno papierom vystlanej formy a povrch uhladíme.
Korpus
Bielky šľaháme na najvyššej rýchlosti a po lyžiciach pridávame cukor. Do hustej svetlej peny opatrne, už len ručne, vmiešame žĺtky a ostatné suché suroviny. Cesto úhľadne nanesieme na vrstvu jabĺk a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 20 – 30 minút. Upečený koláč necháme vo forme najprv pri izbovej teplote vychladnúť a potom stuhnúť v chladničke.
Krém
Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Smotanu vyšľaháme spolu s mascarpone dotuha. Prilejeme roztopenú čokoládu a rýchlo zašľaháme.
Stuhnutý koláč vyrežeme z formy a preklopíme na servírovací tanier. Krém navrstvíme pomocou naberačky namočenej do horúcej vody. Na záver posypeme makom.