Jahodové semifreddo
Suroviny
Jahodová omáčka
- 500 g jahôd
- 120 g kryštálového cukru Belbake
- šťava z ½ citróna
Krém
- 300 g mascarpone Lovilio
- 200 g nátierky z čerstvého syra Goldessa Classic Milbona
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 1 konzerva (397 g) sladeného kondenzovaného mlieka Pilos
- maslo Pilos na vymazanie formy
Servírovanie
- 250 g čerstvých jahôd
- čerstvá mäta
Potrebujeme
- robot s nadstavcom metlička, formu na chlebík s rozmermi cca 25 × 11 cm, papier na pečenie, špajdľu
POSTUP
Jahodová omáčka
Umyté jahody očistíme a nakrájame na štvrtiny. V kastróle ich zasypeme cukrom, zalejeme citrónovou šťavou a varíme približne 10 minút, kým zredukujú svoj objem na 2/3 a zhustnú. Potom necháme dôkladne vychladnúť.
Krém
Mascarpone spolu s nátierkou a smotanou šľaháme dopolotuha. Prilejeme kondenzované mlieko a krátko prešľaháme.
Okraje formy vymažeme maslom. Formu vystelieme papierom na pečenie a naplníme polovicou polotuhého krému. Pridáme vrstvu polovice omáčky. Špajdľou prejdeme cez obe vrstvy, aby vznikol mramorový vzor. Zalejeme zvyšným krémom, povrch uhladíme a necháme tuhnúť v mrazničke aspoň 8 hodín.
Servírovanie
Pred podávaním necháme semifreddo hodinu povoliť v chladničke. Potom ho pomocou tepla z flambovacej pištole alebo utierky namočenej v horúcej vode vyklopíme z formy a stiahneme papier na pečenie. Povrch uhladíme, prelejeme zvyšnou omáčkou a dozdobíme kúskami jahôd a lístkami mäty. Jahodové semifreddo nakrájame na plátky pomocou noža namočeného do horúcej vody.