Kakaovo-batatová torta
- 6 vajíčok
- 160 g trstinového cukru Belbake
- 260 g slnečnicového oleja Vita D´or
- 320 g bezgluténovej zmesi na pečenie Belbake
- 40 g kakaa Belbake
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1 lyžička soli Belbake
- 100 g najemno nasekaných vlašských orechov Alesto
- 400 g nastrúhaných batát bez šupky
Krém
- 300 g mascarpone Lovilio
- 150 g bieleho jogurtu gréckeho typu Milbona
- 30 g medu
- kôra z 2 pomarančov
Čokoládové konáriky
- 100 g horkej čokolády J. D. Gross (70 % kakaa)
- 30 g mletej škorice Mikado
POSTUP
POTREBUJEME
- šľahací mixér
- silikónovú stierku
- strúhadlo
- tortovú formu s priemerom 26 cm
- hlbší plech
- drvený ľad
- cukrárske vrecko
Vajíčka vyšľaháme spolu s cukrom do hustej a svetlej peny. Za stáleho miešania pomaly prilejeme olej. Suché ingrediencie zmiešame a potom ich ručne primiešame. Na záver pridáme nastrúhané bataty. Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C približne 30-45 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť vo forme.
Krém
Všetky ingrediencie spolu vyšľaháme dotuha a odložíme do chladničky.
Čokoládové konáriky
Do plechu nasypeme drvený ľad a nalejeme studenú vodu. Čokoládu nasekáme na drobné kúsky a rozpustíme na miernom ohni nad parou len do polovice (neprehriať nad 32 °C). Misku zložíme z pary a zvyšnú nerozpustenú čokoládu ručne vymiešame dohladka (čokoládu temperujeme, aby bola pevná a lesklá). Prelejeme ju do cukrárskeho vrecka, na ktorom odstrihneme tenkú špičku a nanesieme na pripravený ľad v tvare konárikov. Stuhnuté konáriky vyberieme z vody, rozložíme ich na papier na pečenie a necháme uschnúť. Potom ich obalíme v škorici.
Torta
Krém natrieme na vychladnutý korpus a dozdobíme čokoládovými konárikmi a zvyšnou škoricou.