Karfiol v panvici
Suroviny
- 1 menší karfiol (do 500 g)
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 1 lyžica octu
- 1 lyžička celej rasce Kania
- 1 lyžička celého čierneho korenia Kania
- 1 lyžička kurkumy Kania
- 1 lyžička mletej papriky Kania
- 40 g masla Pilos
- 2 lahôdkové cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- šťava z ½ citróna
- 60 g parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio
- 3 lyžice strúhanky Belbake
- čerstvá petržlenová vňať
- olivový olej Primadonna
Príloha
- zemiakové pyré
Potrebujeme
veľký kastról, kamenný mažiar, strúhadlo
POSTUP
Karfiol zbavíme vonkajších hrubších listov. Tie menšie a jemnejšie spolu s hrubšími stredovými časťami karfiolu pokrájame na menšie kúsky. Zvyšok karfiolu ručne rozoberieme na menšie ružičky. Dôkladne prepláchneme pod tečúcou vodou. V hrnci privedieme do varu vodu s lyžicou soli a octu. Najskôr do vriacej vody vložíme pokrájané hrubšie časti a listy. Varíme 4 minúty. Potom pridáme aj menšie ružičky karfiolu a všetko spolu varíme ďalšie 3 minúty. Precedíme.
V malej panvici nasucho 3 - 4 minúty opečieme rascu a čierne korenie. Koreniny presypeme do kamenného mažiara a rozdrvíme na prášok. Pridáme soľ, kurkumu, mletú papriku a premiešame.
V hlbokej panvici roztopíme maslo a 3 minúty na ňom opekáme na plátky nakrájané cibuľky a nasekaný cesnak. Poprášime pripravenou zmesou korenín, krátko opečieme a ihneď pridáme precedený karfiol aj s listami. Priebežne miešame a opekáme 7 – 8 minút.
Na záver pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme dvoma lyžicami najemno nastrúhaného parmezánu a strúhankou. Dôkladne premiešame, aby vsiakla všetka tekutina a primiešame nakrájanú petržlenovú vňať.
Servírovanie
Karfiol z panvice servírujeme so zemiakovým pyré, pokvapkaný olejom a posypaný zvyšným strúhaným parmezánom.
Tip: Doplniť ho môžeme aj lyžicou jogurtu, čerstvými bylinkami či fermentovanou zeleninou, alebo kyslými uhorkami.