Kávové rezy so šľahačkou
Cesto
- 6 vajíčok
- 6 lyžíc práškového cukru
- 3 lyžice rastlinného oleja Promienna
- 6 lyžíc polohrubej múky
- 1 lyžica kakaa Belbake
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 100 g nasekaných vlašských orechov Alesto Fine
- maslo na vymastenie plechu
- polohrubá múka na vysypanie plechu
Krém
- 4 vajíčka
- 3 lyžice trstinového cukru
- 50 ml silnej kávy Bellarom (aj so zrniečkami)
- 1 lyžica kakaa Belbake
- 250 g zmäknutého masla
- 500 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
Na ozdobenie
- 50 g čokolády na varenie Fin Caré (52 % kakaa)
Potrebujeme
- šľahací mixér
- metličku na šľahanie
- plech s rozmermi cca 35 x 40 cm
- škrabku alebo strúhadlo
Postup
Cesto
Celé vajíčka s práškovým cukrom vyšľaháme mixérom do peny. Potom k nim za stáleho šľahania po lyžiciach zašľaháme olej. V druhej miske zmiešame múku, kakao a prášok do pečiva. Sypkú zmes po častiach metličkou zľahka vmiešame do vaječnej zmesi. Na záver vmiešame do cesta aj nasekané orechy. Cesto vylejeme na plech vytretý maslom a vysypaný múkou. Niekoľkokrát ním silno buchneme o pracovnú dosku, aby bublinky v ceste popraskali. Pečieme približne 20 minút v predhriatej rúre pri teplote 180 °C. Upečený korpus necháme vychladnúť.
Krém
V miske zmiešame vajíčka, trstinový cukor, vychladnutú kávu aj so zrniečkami a kakao. Misku preložíme do vodného kúpeľa a za stáleho šľahania pri nízkych otáčkach uvaríme hustý krém. Keď krém vychladne, po častiach doňho zašľaháme zmäknuté maslo. Krém necháme v chladničke aspoň 1 hodinu stuhnúť. Medzitým vyšľaháme smotanu na pevnú šľahačku.
Kávové rezy so šľahačkou
Na vychladnuté cesto rovnomerne natrieme krém. Na vrstvu krému natrieme šľahačku. Vrch ozdobíme čokoládovými hoblinkami alebo nastrúhanou čokoládou. Pred podávaním necháme koláč dôkladne stuhnúť.