Kokosový koláč s čučoriedkami
Korpus
- 200 g hladkej múky Belbake
- 70 g práškového cukru Belbake
- 40 g kakaa Belbake
- 1/2 lyžičky soli Belbake
- 150 g studeného masla Pilos
- 2 žĺtky
Kokosový krém
- 125 g masla Pilos
- 125 g kryštálového cukru Belbake
- 2 vajíčka
- ½ lyžičky soli Belbake
- 20 g Zlatého klasu
- 20 g hladkej múky Belbake
- 125 g strúhaného kokosu Belbake
- kôra z 1 citróna
Ešte budeme potrebovať
- 200 g čučoriedkového džemu Maribel
- 125 g mrazených alebo čerstvých čučoriedok
POSTUP
POTREBUJEME
- sitko
- robot s nadstavcom lopatka a metlička
- potravinársku fóliu
- strúhadlo na kôru
- valček
- okrúhlu formu s vlnitým okrajom a vyberateľným dnom (priemer 20 cm)
Všetky suché ingrediencie preosejeme a zmiešame so studeným maslom nakrájaným na kocky. V mixéri s nadstavcom lopatka alebo ručne vymiešame mrveničku. Pridáme žĺtky a miešame, kým sa cesto spojí.
Tip: Ak je cesto príliš suché, môžeme po lyžičkách pridávať studenú vodu. Vymiesené cesto zabalíme do fólie a necháme 30 minút odležať v chladničke.
Kokosový krém
Maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Postupne zapracujeme vajíčka a soľ. Prisypeme zvyšné ingrediencie, ochutíme citrónovou kôrou (strúhame len žltú časť kôry, biela je horká) a zašľaháme. Vychladnuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenký plát do tvaru kruhu. Vystelieme ním dno aj boky formy. Okraje pritlačíme a prebytočné cesto zrežeme.
Tip: Z prebytočného cesta môžeme upiecť sušienky.
Dno poprepichujeme vidličkou a natrieme čučoriedkovým džemom. Potom naň rovnomerne nanesieme kokosový krém a na vrch nasypeme čučoriedky. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 35 – 45 minút. Upečený koláč necháme ešte vychladnúť vo forme a môžeme podávať.