Cheesecake s tvarohom a ovocím
Korpus
- 350 g maslových sušienok Sondey
- 150 g zmäknutého masla Pilos
Citrónový krém
- 65 g masla Pilos
- 2 vajíčka
- 1 žĺtok
- 120 g kryštálového cukru Belbake
- šťava a kôra z 3 citrónov
Tvarohový krém
- 300 g bielej čokolády Fin Carré
- 600 g jemného tvarohu Pilos
- 350 g kyslej smotany Pilos (18%)
- 4 vajíčka
Omáčka
- 150 g bobuľového ovocia (napr. černice)
- 20 g práškového cukru Belbake
Na ozdobenie:
- 150 g bobuľového ovocia (napr. černice)
- 120 g bielej čokolády Fin Carré
Postup
- sekací mixér
- kuchynský robot s nadstavcom lopatka
- formu na pečenie (20 x 20 cm)
- papier na pečenie
- ohňovzdornú misku
- metličku na šľahanie
- strúhadlo
- sitko
- cukrárske vrecko
Korpus
Najemno zomleté sušienky zmiešame s maslom. Zmes nanesieme na dno plechu vystlaného papierom na pečenie a utlačíme. Korpus predpečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10 minút.
Citrónový krém
Maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli. Vajcia s cukrom ručne metličkou vyšľaháme a primiešame k maslu. Pridáme citrónovú šťavu a kôru. Varíme pozvoľna nad parou približne 8 minút, kým zmes mierne nezhustne. Dávame pozor, aby sa vajíčka nezrazili. Krém precedíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Potom ho prenesieme do cukrárskeho vrecka a odložíme do chladničky.
Tvarohový krém
Čokoládu nalámeme na menšie kúsky a rozpustíme nad parou. Tvaroh rozmiešame, pridáme kyslú smotanu a miešame, kým sa spoja. Potom primiešame po jednom vajíčka (nešľaháme). Pridáme vlažnú rozpustenú čokoládu a spojíme. Krém nalejeme na vychladnutý korpus. Navrch v pásoch nanesieme citrónový krém a nožom vytvoríme mramorovanie. Pečieme pri 120 °C približne 1 hodinu. Necháme ho úplne vychladnúť. Potom ho odložíme do chladničky do druhého dňa.
Omáčka
Ovocie rozmixujeme dohladka s trochou práškového cukru.
Servírovanie
Cheesecake krájame horúcim nožom na rezy, ktoré dozdobíme bobuľovým ovocím, rozpustenou bielou čokoládou a omáčkou.