Krémová cesnačka
- 500 g zemiakov
- 1 hlavička cesnaku
- olivový olej Primadonna
- 3 lyžice masla Pilos
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 1 francúzska bageta
- čerstvá pažítka na ozdobu
Postup
Potrebujeme
- tyčový mixér
Zemiaky a cesnak očistíme. Zemiaky nakrájame na väčšie kúsky a strúčiky cesnaku nadrobno.
Do väčšieho hrnca pridáme trochu olivového oleja a 1 lyžicu masla. Keď sa maslo rozpustí, pridáme nasekaný cesnak. Restujeme, kým cesnak získa zlatistú farbu. Potom pridáme nakrájané zemiaky, vývar, soľ a korenie. Varíme pod pokrievkou na miernom ohni, kým zemiaky nezmäknú.
Uvarenú polievku rozmixujeme pomocou tyčového mixéra dohladka. Vrátime späť na oheň, prilejeme smotanu, pridáme 1 lyžicu masla a necháme prejsť varom.
Medzitým nakrájame bagetu na tenké plátky a opečieme ju na panvici s rozohriatym zvyšným maslom po oboch stranách do zlatohneda. Vychladnuté bagetky potrieme zľahka cesnakom.
SERVÍROVANIE
Polievku servírujeme ozdobenú nasekanou čerstvou pažítkou a s opečenou bagetou.