Paradajková polievka
- 4 väčšie paradajky (1 200 g)
- 1 červená cibuľa
- 2 mrkvy (220 g)
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- 2 lahôdkové cibuľky
- 1 červená paprika
- mleté čierne korenie
- 1 lyžica sušeného oregana
- 160 g paradajkového pretlaku
- 1 lyžica soli
- 1 hrsť petržlenovej vňate
- ½ citrónu
POSTUP
POTREBUJEME
- veľký plech
- tyčový mixér
- kamenný mažiar
Umyté paradajky prekrojíme na polovice, očistenú cibuľu a mrkvy nakrájame na menšie kúsky, pridáme očistené strúčiky cesnaku, pokvapkáme 4 lyžicami olivového oleja a všetko dôkladne premiešame. Pečieme na hlbšom plechu asi 40 minút v rúre vyhriatej na 210 °C. V hrnci na olivovom oleji 3 minúty opekáme nakrájané lahôdkové cibuľky. Do základu vložíme nakrájanú červenú papriku a opekáme ďalšie 3 minúty. Pridáme čierne korenie, sušené oregano, upečenú zeleninu z rúry, paradajkový pretlak, soľ, 1,5 l vody a pod pokrievkou varíme 10 minút. Uvarenú polievku vyšľaháme mixérom a podľa potreby dochutíme soľou.
Tip: Ak obľubujeme hustejšiu polievku, tak ju ešte 5 – 10 povaríme na miernom plameni.
V mažiari rozomelieme nakrájanú petržlenovú vňať so štipkou soli. Pridáme šťavu z polovice citróna a pomaly prilejeme 4 lyžice oleja. Vypracujeme tekuté pesto, ktorým ozdobíme vrch každej porcie.
Tip: Môžeme použiť aj čerstvú ši sušenú bazalku, tymian, píniové oriešky, krutóny, parmezán alebo grissini. Polievka v letných mesiacoch ešte viac osvieži podávaná za studena.