Krkovička na panvici s rozmarínom a marhuľovým džemom
Suroviny
Krkovička na panvici
- 800 g bravčovej krkovičky v celku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 1 hrsť čerstvého rozmarínu
- 150 g marhuľového džemu Maribel
- 2 lyžice masla Pilos
- šťava z ½ citróna
- 50 g parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio
Zemiakové pyré
- 1 kg zemiakov
- 120 g masla Pilos
- 50 g parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio
Servírovanie
- 50 g rukoly
- šťava z ½ citróna
Potrebujeme
tĺčik na mäso, grilovaciu panvicu, alobal, kuchynský robot s nadstavcom metlička, strúhadlo
POSTUP
Ošúpané zemiaky nakrájame na menšie kúsky a varíme vo vriacej osolenej vode do mäkka.
Krkovička na panvici
Krkovičku nakrájame na asi 2 cm hrubé plátky. Mäso z obidvoch strán osolíme, okoreníme a zľahka naklepeme. Restujeme na rozpálenej panvici s olejom. Po 4 – 5 minútach plátky otočíme, povrch ochutíme nasekaným rozmarínom a lyžicou marhuľového džemu. Na panvicu pridáme maslo, necháme roztopiť a pokvapkáme citrónovou šťavou. Po 3 – 4 minútach ako sme mäso otočili ho stiahneme z ohňa, prikryjeme alobalom a necháme dôjsť.
Tip: Krkovičku na panvici restujeme len krátko (cca 7 minút), aby zostala krehká a šťavnatá. Pri dlhšom opekaní stvrdne a musíme ju dopiecť v rúre.
Zemiakové pyré
V menšom kastróle roztopíme maslo.
Uvarené zemiaky precedíme a trocha vody si odložíme. Zemiaky preložíme do robota, pridáme roztopené maslo, najemno strúhaný parmezán a mixujeme do hladka. Postupne podľa potreby prilievame odloženú vodu.
Servírovanie
Krkovičku servírujeme preliatu výpekom a posypanú hoblinami parmezánu. Podávame so zemiakovým pyré a rukolou, ktorú ochutíme citrónovou šťavou a olivovým olejom.