Krupoto s bravčovým kolenom
Suroviny
Bravčové koleno
- 1 bavorské zadné koleno
- 3 mrkvy
- ½ zeleru
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 – 5 bobkových listov Kania
- celé čierne korenie Kania
- celé nové korenie Kania
Krupoto
- 150 g jačmenných krúp
- 100 g bielej suchej fazule Campo Largo
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 hrsť sušených paradajok Baresa
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- petržlenová vňať
Potrebujeme
veľký kastról, panvicu
POSTUP
Bravčové koleno
Kožu na kolene priečne narežeme, vložíme do kastróla so studenou vodou a varíme. Mrkvu a zeler očistíme, nakrájame na väčšie kusy a vložíme k mäsu. Pridáme celé strúčiky cesnaku, cibuľu nakrájanú na väčšie kusy. Dochutíme celým novým a čiernym korením, bobkovým listom a soľou. Kastról prikryjeme pokrievkou a koleno varíme približne 4 hodiny domäkka. Mäso vyberieme z vývaru a začneme s prípravou krupota.
Krupoto
Krúpy a fazuľu uvaríme podľa návodu na obale. Vo väčšej panvici restujeme na olivovom oleji nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nadrobno nasekaný zvyšok cesnaku a za občasného miešania opekáme dozlatista. Jemne ochutíme soľou a pridáme uvarenú fazuľu.
Tip: Fazuľu je vhodné deň pred varením namočiť.
Znovu osolíme a dochutíme čiernym korením a pridáme uvarené krúpy. Sušené paradajky prekrojíme na menšie kúsky a pridáme ich na panvicu. Celú zmes premiešame a zmiernime oheň. Uvarené mäso očistíme, nakrájame a pridáme na panvicu. Zľahka miešame, podlejeme vývarom z bravčového kolena a opäť premiešame.
Servírovanie
Krupoto servírujeme na stred taniera a dozdobíme ho petržlenovou vňaťou.