Kurací steak s citrusovou omáčkou, špargľou a feniklom
- 1 kg kuracích pŕs
- 500 g zelenej špargle
- 2 fenikle
- morská soľ v mlynčeku Kania
- bio olivový olej Primadonna
- 2 lyžice masla Pilos
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 – 2 štipľavé papričky
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvý tymian
- 1 citrón
- 1 lyžica trstinového cukru Belbake
- šťava z 2 pomarančov
- 50 g syra grana padano Lovilio
- 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
Postup
Restovaný fenikel so špargľou
Zo špargle odrežeme drevnaté konce (približne 2 cm). Pomocou škrabky ju očistíme do 2/3 (hlavičky nešúpeme) a umyjeme.
Z fenikla odrežeme vňať (odložíme si ju na neskôr) a odstránime vonkajšie listy. Fenikel nakrájame na hrubšie plátky a dôkladne umyjeme. Oblanšírujeme ho vo vriacej osolenej vode približne 2 – 3 minúty. Vyberieme a v tom istom hrnci oblanšírujeme špargľu (hlavičky nemusia byť ponorené vo vode). Zeleninu necháme odkvapkať.
Na rozohriatu panvicu pridáme olivový olej, 1 lyžicu masla, cesnak a štipľavé papričky nakrájané na väčšie kúsky. Potom pridáme oblanšírovaný fenikel a špargľu. Ochutíme soľou, čiernym korením, lístkami tymianu a nastrúhanou kôrou z 1 citróna. Restujeme na miernom ohni dozlatista.
Kurací steak s citrusovou omáčkou
Z umytých a osušených kuracích pŕs odstránime krvavé stopy. Narežeme ich pozdĺžne tak, aby nám vznikli ploché rezne. Ochutíme ich čiernym korením a soľou. Kuracie steaky orestujeme na rozpálenej panvici na troche olivového oleja z oboch strán do zlatohneda. Potom pridáme na panvicu 1 lyžicu masla a trstinový cukor. Keď cukor skaramelizuje, prilejeme šťavu z 2 pomarančov a 1 citróna, nastrúhaný syr grana padano a zázvor. Necháme prejsť varom a podľa potreby dosolíme.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme restovaný fenikel a špargľu. Na ne položíme kurací steak a všetko pokvapkáme citrusovou omáčkou. Na záver dozdobíme feniklovou vňaťou.