Kuracie mäsové guličky v smotanovej omáčke
Suroviny
Guličky
- 100 g krájanej veky
- 800 g kuracieho mletého mäsa
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- keramický mlynček s korením Kania (4 druhy)
- 1 lyžica mletej štipľavej papriky Kania
- 2 lahôdkové cibuľky
- 1 vetvička petržlenovej vňate
- 2 vajcia
- rastlinný olej v spreji
Omáčka s prílohou
- 2 lyžice masla Pilos
- 4 strúčiky cesnaku
- 50 g sušených paradajok v oleji Italiamo
- 1 lyžica mletej štipľavej papriky Kania
- 100 ml bieleho suchého vína
- 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 100 ml kuracieho vývaru
- 50 g parmezánu Parmigiano Reggiano Milbona
- 1 vetvička čerstvej bazalky
Batatové hranolčeky
- 6 batatov
- čili
- údená paprika
- provensálske korenie
Potrebujeme
teplovzdušnú fritézu, panvicu, elektrický krájač, strúhadlo
POSTUP
Guličky
Z veky bez kôrky v krájači alebo mixéri pripravíme čerstvú mäkkú strúhanku. Mäso ochutíme soľou, čiernym korením, mletou paprikou, najemno nakrájanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky a petržlenovou vňaťou. Zahustíme čerstvo pripravenou strúhankou. Malú časť strúhanky nasypeme do taniera, v ktorom budeme guličky obalovať. Do mäsa pridáme vajce a dôkladne premiešame. Zo zmesi vytvarujeme guličky (veľkosti pingpongovej loptičky).
Tip: Počas tvarovania guličiek si ruky namáčame v studenej vode.
Batatové hranolčeky
Bataty ošúpeme a nakrájame na hranolčeky široké asi 1 cm. V mise ich pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme podľa chuti. Pridáme čili, údenú mletú papriku a provensálske korenie. Dôkladne premiešame.
Fritézu vyhrejeme na 200 °C, nastriekame olejom v spreji, pridáme hranolčeky a mäsové guľôčky a vyprážame 10 – 12 minút. V polovici času pečenia fritézu otvoríme, premiešame hranolčeky a pokračujeme v pečení.
Omáčka
V rozohriatej panvici rozpustíme maslo, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, nakrájané sušené paradajky a necháme speniť. Posypeme mletou paprikou a podlejeme vínom. Zľahka osolíme, zalejeme smotanou a podľa potreby podlejeme vývarom. Krátko varíme a pred koncom prisypeme nastrúhaný syr.
Omáčku varíme, kým zhustne a zredukuje sa a následne do nej vložíme mäsové guličky. Na záver do omáčky prisypeme nasekanú bazalku a podávame s batatovými hranolčekmi.