Hovädzí steak s opekanými zemiakmi
- 2 steaky z hovädzej sviečkovice Deluxe
- 50 g syra cheddar mature Valley Spire
- 4 plátky Schwarzwaldskej šunky Dulano Selection
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 1 lyžica masla Pilos
- 500 g menších zemiakov
- 1 žltá a 1 červená paprika
- ½ póru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 hrsť čiernych olív bez kôstok Baresa
- čerstvý rozmarín
- čerstvá petržlenová vňať (na posypanie)
Postup
Potrebujeme
- sitko
- väčší hrniec na oblanšírovanie zemiakov
- kuchynský špagát
Do steakov urobíme z boku otvory, do ktorých vložíme hrubšie plátky syra. Po obvode ich obalíme plátkami šunky. Previažeme špagátom a ochutíme po oboch stranách čiernym korením a soľou. Opečieme ich na panvici s rozpáleným olivovým olejom z každej strany dozlatohneda. Mäso
otáčame kliešťami a zbytočne do neho nepicháme, aby nestratilo šťavu. Na záver pridáme na steaky maslo a počkáme, kým sa rozpustí. Prikryjeme alobalom a necháme približne 3 minúty odležať.
Medzitým nakrájame umyté zemiaky na mesiačiky a obvaríme ich vo vriacej osolenej vode do polomäkka. Scedíme a necháme odkvapkať. Papriky nakrájame na väčšie kúsky a orestujeme na rozohriatej panvici s olivovým olejom. Po chvíli pridáme odkvapkané zemiaky, ochutíme soľou a korením. Keď zemiaky s paprikami získajú zlatistú farbu a trochu zmäknú, pridáme na kolieska nakrájaný pór, na plátky nakrájaný cesnak a olivy, ktoré sme rukami rozdelili na menšie kúsky a lístky rozmarínu. Zľahka premiešame a ešte chvíľu opekáme.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme porciu zemiakov s paprikami, pórom a olivami. Na ne položíme steak, z ktorého sme odstránili špagát. Na záver posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.