Cestoviny s brokolicovým pestom a pecorinom
Suroviny
- 400 g cestovín penne Rigate Combino
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 300 g brokolice
- 1 hrsť čerstvej bazalky
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 50 ml olivového oleja Primadonna
- 50 g pražených lieskových orechov Alesto + na servírovanie
- 30 g syra pecorino Italiamo + na servírovanie
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 4 strúčiky cesnaku
- 15 g čerstvej štipľavej papričky
Potrebujeme
- strúhadlo, kovové sitko, mixér
POSTUP
Penne uvaríme vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale.
Približne 200 g brokolice rozdelíme na ružičky a krátko oblanšírujeme – asi 2 až 3 minúty varíme vo vriacej osolenej vode. Brokolicu necháme vychladnúť.
Blanšírovanú brokolicu, bylinky, olej, orechy, strúhaný syr, soľ a korenie rozmixujeme na pesto. Ku koncu pridáme i ošúpané strúčiky cesnaku a mixujeme dohladka.
V rozohriatej panvici s olejom opečieme zvyšnú na kúsky nakrájanú surovú brokolicu so štipľavou papričkou nasekanou na kolieska. Osolíme, okoreníme a restujeme. Ku koncu pridáme asi 3 lyžice vody z cestovín a čerstvé cestoviny. Ochutíme pripraveným brokolicovým pestom, stiahneme plameň a premiešame.
Servírovanie
Cestoviny s brokolicovým pestom servírujeme v hlbokom tanieri, posypané čerstvo namletým korením, strúhaným syrom a nasekanými lieskovými orechmi.
Tip: Namiesto brokolice môžeme použiť aj cuketu, penne nahradiť farfalle alebo ňokmi a bylinky vymeniť za rukolu. K cestovinám s brokolicovým pestom sa skvelo hodia aj opečené kúsky morčacieho mäsa.