Kysnuté buchty plnené marhuľami
Suroviny
Kvások
- 225 ml mlieka Pilos
- 10 g hladkej múky Belbake
- 10 g kryštálového cukru Belbake
- 42 g čerstvého droždia
Cesto
- 390 g hladkej múky Belbake + na posypanie
- 3 žĺtky
- 30 g kryštálového cukru Belbake
- štipka soli Kania
- kôra z 1 citróna
- 40 g masla Pilos
Náplň
- 14 marhúľ
Na potieranie
- 30 ml tuzemáku
- 30 g masla
Na posypanie
- 30 g práškového cukru Belbake
Potrebujeme
- kuchynský robot s nadstavcom hák, valček, forma na bábovku, malé sitko
POSTUP
Kvások
Z teplého mlieka, 1 lyžice múky, 1 lyžice cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme 10 minút aktivovať.
Cesto
Do kvásku pridáme múku, žĺtky a cukor a ručne alebo v robote s nadstavcom hák miesime kompaktné cesto. Po približne 5 minútach miesenia do cesta zapracujeme soľ, kôru z citróna a maslo.
Cesto počas miesenia podsýpame múkou, aby sa nelepilo. Ručne ho miesime približne 20 minút, v robote 10 minút.
Cesto napneme, vložíme ho do misky, pomúčime, prikryjeme utierkou a na teplom miesto ho necháme kysnúť približne 60 minút.
Kým cesto kysne, pripravíme marhule.
Marhule umyjeme a odkôstkujeme.
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na plát hrubý približne 0,5 cm a nožom ho nakrájame na približne 12 štvorcov.
Do stredu každého štvorca vložíme marhuľu a vytvarujeme guľôčku. Buchty ukladáme do maslom vymazanej bábovkovej formy. Necháme ich podkysnúť ešte 20 minút a pečieme ich v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 – 30 minút.
Necháme ich mierne vychladnúť a vlažné ich potrieme zmesou masla a tuzemáku.
Podľa chuti ich na záver posypeme práškovým cukrom.