Kysnuté knedle s čučoriedkami a tvarohom
Cesto
- 250 ml mlieka Pilos
- 1/2 kocky droždia
- 500 g hrubej múky Belbake
- 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
- 1 vajíčko
- 1/2 lyžičky soli Belbake
Plnka
- 400 g čučoriedok
- 80 g kryštálového cukru Belbake
Servírovanie
- 100 g roztopeného masla Pilos
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- 100 g jemného hrudkovitého tvarohu Pilos
- 100 ml kyslej smotany Pilos (18 %)
Postup
POTREBUJEME
- mixér s metličkami alebo hákom na miesenie
- valček
- pierko na potieranie
Do vlažného mlieka nadrobíme droždie, pridáme 2 lyžice múky, 1 lyžicu cukru a na teplom mieste necháme vykysnúť kvások.
Zvyšnú múku, vajíčko, soľ a kvások nasypeme do mixéra a vypracujeme vláčne cesto. Správne vymiesené cesto sa odliepa od stien misky. Vložíme ho do čistej misky, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť 45 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Tip: Ak chceme kysnutie urýchliť, vyhrejeme rúru na 40 °C, vložíme do nej misku s vriacou vodou a cesto. Vlhké a teplé prostredie urýchli proces kysnutia.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm. Vykrajujeme z neho kruhy, do stredu ktorých uložíme čučoriedky a posypeme cukrom. Dôkladne zabalíme, aby plnka nevytiekla a jemne vytvarujeme guľky. Takto pripravené knedle necháme podkysnúť ešte asi 10 minút.
Varíme ich v osolenej vriacej vode zakryté pokrievkou približne 6 – 8 minút alebo 10 – 15 minút na pare (podľa veľkosti knedlí).
Tip: Knedle ihneď po uvarení prepichneme vidličkou, aby unikla para a nespľasli. Ešte teplé ich potrieme maslom, aby sa na nich nevytvorila kôrka.
Servírovanie
Čučoriedkové knedle pred podávaním polejeme rozpusteným maslom, posypeme tvarohom, cukrom, pridáme lyžicu kyslej smotany a dozdobíme čučoriedkami.