Losos so zeleninou a paradajkovou salsou
- 600 g čerstvého lososa
- 100 g veľkých paradajok
- 2 červené cibule
- čerstvá bazalka
- olivový olej Primadonna
- 30 ml červeného vínneho octu Acentino
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 100 g malých zemiakov uvarených v šupke
- 50 g cukety
- 4 strúčiky cesnaku
- 100 g mrazených fazuľových strukov Chira
- 30 g čiernych olív bez kôstok Baresa
- 50 g cherry paradajok
Potrebujeme
- 2 panvice
Paradajková salsa
Paradajky zbavíme jadierok, dužinu nakrájame na malé kocky a preložíme do misky. Pridáme 1 červenú cibuľu a lístky bazalky nasekané nadrobno. Prilejeme 100 ml olivového oleja a červený vínny ocot. Osolíme a okoreníme. Dôkladne premiešame a necháme odstáť.
Opekaná zelenina
Na panvici rozohrejeme olivový olej. Pridáme uvarené neošúpané zemiaky nakrájané na štvrtiny a opečieme ich dozlatista. Potom pridáme cuketu, druhú červenú cibuľu a 2 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky. Okoreníme a pridáme rozmrazené fazuľové struky a prepolené olivy. Chvíľu spolu restujeme. Na záver pridáme cherry paradajky rozdelené na polovice a stiahneme z ohňa.
Filety z lososa
Z umytého, osušeného lososa odstránime kožu a naporciujeme na filety. Osolíme, okoreníme z oboch strán. Na panvici rozpálime olivový olej a lososa opečieme z jednej strany. Pridáme nahrubo natrhané lístky bazalky a zvyšné 2 strúčiky cesnaku. Nemusíme ich ani šúpať, stačí ich iba roztlačiť. Potom filety otočíme a krátko opečieme z druhej strany. Panvicu stiahneme z ohňa a filety necháme ešte pomaly dopiecť.
Servírovanie
Do stredu taniera neservírujeme porciu restovanej zeleniny a na ňu filet z lososa. Dochutíme paradajkovou salsou a dozdobíme lístkami bazalky.