Losos údený v teplom dyme s mangom
Suroviny
Losos
- 1 fileta lososa s kožou a šupinami
 - 200 g trstinového cukru Belbake
 - 200 g hrubozrnnej soli Kania
 - 200 ml bieleho rumu James Cook
 - olivový olej Primadonna
 - 4 lyžice plnotučnej horčice Kania
 - 4 lyžice hrubozrnnej horčice Kania
 
	
Mangová salsa
- 1 mango
 - 1 červená cibuľa
 - ¼ červenej papriky
 - 1 štipľavá paprička
 - 4 lyžice nasekaného koriandra + na ozdobu
 - 1 lyžica trstinového cukru Belbake
 - soľ Kania
 - 2 limetky
 - 2 francúzske bagety
 
Potrebujeme
- potravinovú fóliu, alobal, gril s udiarňou, štiepky z tvrdého dreva
 
POSTUP
Losos
Filetu lososa na strane s mäsom zasypeme cukrom a soľou. Polejeme rumom, zakryjeme potravinovou fóliou a necháme marinovať asi 3 hodiny v chladničke. Počas marinovania filetu niekoľkokrát otočíme.
Tip: Použiť môžeme i obľúbený tmavý rum.
Marinovanú filetu opláchneme pod tečúcou studenou vodou a osušíme. V prípade, že máme menší gril, filetu naporciujeme na menšie časti. Kožu potrieme olejom a mäso bohato potrieme horčicami. Údime na alobale v grile rozpálenom na 180 – 200 °C asi 30 – 35 minút pod pokrievkou.
Tip: Do horúcich uhlíkov vložíme štiepky z tvrdého dreva, ktoré sme vopred namočili do vody, aby mäso dodali údený nádych.
Mangová salsa
Mango ošúpeme a nakrájame na kocky, cibuľu a papriky nadrobno a koriander nasekáme.
Tip: Pozri si ako ošúpať mango.
Mango, cukor, soľ, papriku, cibuľu, limetkovú šťavu a koriander dôkladne premiešame.
Bagetu nakrájame na plátky a krátko grilujeme.
Servírovanie
Ešte teplého lososa jednoducho oddelíme od kože a servírujeme s grilovanou bagetou. Prelejeme mangovou salsou a dozdobíme lístkami koriandra.
                





 Roman Paulus