75
107
Makarónky

Makarónky

1 h 30 m
30 porcií

Cesto

  • 1 hrnček mandľových plátkov Belbake
  • 1 hrnček práškového cukru Belbake
  • 2 bielky
  • 1/4 hrnčeka kryštálového cukru Belbake
  • 2 lyžičky holandského kakaa Belbake

Krém

  • 125 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • 250 g smotanového termizovaného syra Pastvinka Pilos
  • 3 lyžice práškového cukru Belbake
  • 1 lyžica holandského kakaa Belbake

Potrebujeme

  • sekací mixér
  • sitko
  • šľahací mixér
  • metličku
  • papier na pečenie
  • cukrárske
  • vrecko s hladkou špičkou
  • ceruzku

Postup

Cesto

Mandľové plátky zomelieme pomocou sekacieho mixéra na jemný prášok – mandľovú múku. Do mixéra k múke potom pridáme aj práškový cukor a poriadne premiešame. Túto zmes následne trikrát preosejeme cez husté sitko, aby sme dosiahli úplne jemnú, hladkú štruktúru.

Z bielkov vyšľaháme veľmi tuhý sneh, do ktorého postupne primiešame aj kryštálový cukor. Šľaháme, až kým sa cukor úplne nerozpustí a nezískame hustú, lesklú hmotu.

Do snehu potom po tretinách primiešame preosiatu mandľovú múku s cukrom francúzskou metódou „macaronage“. Znamená to, že každú časť múky zľahka zamiešavame do snehu - vareškou najskôr zamiešame dvakrát po obvode misky a potom niekoľkými menšími pohybmi v jej strede. Rovnako primiešame druhú aj tretiu časť mandľovej múky. Cesto bude spočiatku veľmi husté, preto treba touto metódou premiešavať, až kým cesto nezačne z varešky pomaly stekať. Z hotového cesta odoberieme polovicu, do ktorej primiešame 2 lyžičky kakaa. Vzniknú nám teda dva druhy cesta - základné biele a kakaové.

Na plech vystlaný papierom na pečenie si ceruzkou predkreslíme kruhy s priemerom približne 4 cm. Cukrárske vrecko s okrúhlou špičkou naplníme najskôr bielym cestom. Cesto nanášame vždy do stredu predkreslených kruhov tak, aby sa rozlialo až k okrajom. Potom plechom niekoľkokrát buchneme o pracovnú dosku, aby sme sa zbavili bubliniek v ceste. Plech s makarónkami necháme 30–40 minút postáť, aby sa na nich vytvorila jemná kôrka a počas pečenia sa už neroztekali. Rovnako postupujeme aj s druhým, kakaovým cestom. Makarónky pečieme pri 150 °C približne 10–12 minút.

Krém

Smotanu, Pastvinku a práškový cukor vymiešame elektrickým šľahačom na hustý, hladký krém. Polovicu krému odoberieme a primiešame kakao. Oba krémy, smotanový aj kakaový, dáme do chladničky stuhnúť.

Makarónky

Makarónky plníme tak, že do stredu jednej upečenej polovičky cesta lyžičkou nanesieme krém a druhou polovičkou krém zľahka zatlačíme, aby sa dostal až k okrajom. Môžeme kombinovať biele makarónky s kakaovým krémom a naopak kakaové makarónky so smotanovým krémom, prípadne ich pripraviť jednofarebné - použijeme krém aj cesto rovnakej farby.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    20. január 2022, 11:15

    Bolo by dobre uviest gramaze 😏

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    07. január 2022, 13:22

    Mala som muku a nie plátky. V tom prípade gramaz nesedi a zrejme to už nezachránim. Cesto tak bolo príliš husté

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      28. september 2024, 01:02

      Práve sa mi stalo to isté. Viete mi povedať koľko g mandľovej múky sedí na tento recept ?

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    23. december 2020, 22:02

    Definujte gramáž hrnčeka.. toto na vašich receptoch naozaj nemám rada, každý ma doma predsa iný hrnček

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      08. september 2023, 13:19

      na velkosti hrnceka nezalezi, ide o pomer jednej suroviny k druhej

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    13. marec 2018, 17:13

    fakt mega mnam mnamm chutne !!!!!!!!!!!!!! velmi epickeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    18. marec 2017, 14:46

    Presladene,menejcukru na farbenie pouzitelna je nastruhana kora z limetky,mixovane mrazene maliny,poto treba pridat viac mandlovej muky

    Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať