72
75
Makarónky

Makarónky

1 h 30 m
30 porcií

Cesto

  • 1 hrnček mandľových plátkov Belbake
  • 1 hrnček práškového cukru Castello
  • 2 bielky
  • 1/4 hrnčeka kryštálového cukru Castello
  • 2 lyžičky holandského kakaa Castello

Krém

  • 125 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • 250 g smotanového termizovaného syra Pastvinka Pilos
  • 3 lyžice práškového cukru Castello
  • 1 lyžica holandského kakaa Castello

Potrebujeme

  • sekací mixér
  • sitko
  • šľahací mixér
  • metličku
  • papier na pečenie
  • cukrárske
  • vrecko s hladkou špičkou
  • ceruzku

Postup

Cesto

Mandľové plátky zomelieme pomocou sekacieho mixéra na jemný prášok – mandľovú múku. Do mixéra k múke potom pridáme aj práškový cukor a poriadne premiešame. Túto zmes následne trikrát preosejeme cez husté sitko, aby sme dosiahli úplne jemnú, hladkú štruktúru.

Z bielkov vyšľaháme veľmi tuhý sneh, do ktorého postupne primiešame aj kryštálový cukor. Šľaháme, až kým sa cukor úplne nerozpustí a nezískame hustú, lesklú hmotu.

Do snehu potom po tretinách primiešame preosiatu mandľovú múku s cukrom francúzskou metódou „macaronage“. Znamená to, že každú časť múky zľahka zamiešavame do snehu - vareškou najskôr zamiešame dvakrát po obvode misky a potom niekoľkými menšími pohybmi v jej strede. Rovnako primiešame druhú aj tretiu časť mandľovej múky. Cesto bude spočiatku veľmi husté, preto treba touto metódou premiešavať, až kým cesto nezačne z varešky pomaly stekať. Z hotového cesta odoberieme polovicu, do ktorej primiešame 2 lyžičky kakaa. Vzniknú nám teda dva druhy cesta - základné biele a kakaové.

Na plech vystlaný papierom na pečenie si ceruzkou predkreslíme kruhy s priemerom približne 4 cm. Cukrárske vrecko s okrúhlou špičkou naplníme najskôr bielym cestom. Cesto nanášame vždy do stredu predkreslených kruhov tak, aby sa rozlialo až k okrajom. Potom plechom niekoľkokrát buchneme o pracovnú dosku, aby sme sa zbavili bubliniek v ceste. Plech s makarónkami necháme 30–40 minút postáť, aby sa na nich vytvorila jemná kôrka a počas pečenia sa už neroztekali. Rovnako postupujeme aj s druhým, kakaovým cestom. Makarónky pečieme pri 150 °C približne 10–12 minút.

Krém

Smotanu, Pastvinku a práškový cukor vymiešame elektrickým šľahačom na hustý, hladký krém. Polovicu krému odoberieme a primiešame kakao. Oba krémy, smotanový aj kakaový, dáme do chladničky stuhnúť.

Makarónky

Makarónky plníme tak, že do stredu jednej upečenej polovičky cesta lyžičkou nanesieme krém a druhou polovičkou krém zľahka zatlačíme, aby sa dostal až k okrajom. Môžeme kombinovať biele makarónky s kakaovým krémom a naopak kakaové makarónky so smotanovým krémom, prípadne ich pripraviť jednofarebné - použijeme krém aj cesto rovnakej farby.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    13. marec 2018, 16:13

    fakt mega mnam mnamm chutne !!!!!!!!!!!!!! velmi epickeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    18. marec 2017, 13:46

    Presladene,menejcukru na farbenie pouzitelna je nastruhana kora z limetky,mixovane mrazene maliny,poto treba pridat viac mandlovej muky

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    16. máj 2016, 12:47

    dobré, relatívne sa aj vydarili, ako tak narástli, síce potom spľasli, ale na prvýkrát som si povedala, že nevadí :). Robila som cesto len bez kakaa a tam bolo na môj vkus príliš veľa cukru. Kludne by som dala aj o polovicu menej.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    21. marec 2016, 12:52

    ak ich robite take miniaturne tak vam vyjde počet kusov ako píše v recepte. Oni ich aj take mini predávajú, ako jednohubky. Ideálne je ich piecť na silikonovej podložke špeciálnej pre makarónky. Ale hlavne som chcela napísať, že pri klasicekj rúre, žiadnych 150 C, pretože ak začne vystupovať nožička, je už neskoro stiahnuť teplotu, pretože sa roztečú. Makarónky treba piecť pomaly, skôr sušiť ako bielkové pusinky. Prvé sa mi rozliali trošku, ale posledné boli nádherne, ale pri nízkej teplote.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    19. december 2015, 13:00

    Tieto makrónky som robila tiež. Postupovala som presne podľa receptu a cesto mi vyšlo iba cca 15 koliesok ( nie hotových makróniek, ale iba tu jednú polovicu ). Neviete mi poradiť, kde by som mohla urobiť chybu ?

    Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nájdeš na www.lidl-shop.sk

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info