Perníkové slimáky
Suroviny
- 100 ml mlieka Pilos
- 11 g čerstvého droždia
- 1 lyžica kryštálového cukru Belbake
- 300 g hladkej múky Belbake
- 45 g masla Pilos
- 40 g kryštálového cukru Belbake
- štipka soli Kania
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 110 g trstinového cukru Belbake
- 8 g perníkového korenia
Ešte budeme potrebovať
- 20 g masla Pilos na potretie
- 1 vajce
Potrebujeme
kuchynská váha, odmerka, kuchynský robot s nadstavcom lopatka, miska, papier na pečenie, plech, potravinárska fólia
POSTUP
Do 100 ml mlieka rozdrvíme droždie, prisypeme cukor a premiešame. V kuchynskom robote s nadstavcom lopatka zmiešame múku, zmäknuté maslo, cukor, soľ, vajce, žĺtok, pripravené mlieko s droždím a vypracujeme cesto. Misu s cestom obalíme fóliou a necháme cestu vykysnúť cca 60 minút. V malej miske zmiešame trstinový cukor a perníkové korenie. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na tenkú vrstvu, zarovnáme, potrieme roztopeným maslo, posypeme pripravenou zmesou cukru a perníkového korenia, zrolujeme a nakrájame na slimáky hrúbky cca 2 – 3 cm. Pripravené slimáky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť ešte približne 15 minút. Následne slimáky potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C cca 20 minút.






Viktor Nagy