Malinové veterníky s krémom z bielej čokolády
Suroviny
Krehké cesto
- 80 g trstinového cukru Belbake
- 80 g masla Pilos
- 80 g hladkej múky Belbake
Odpaľované cesto
- 60 ml mlieka Pilos
- 60 ml vody
- 60 g masla Pilos
- 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
- 1 lyžička soli Kania
- 90 g polohrubej múky Belbake
- 4 vajcia
Krém
- 150 g bielej čokolády Fin Carré
- 250 g mascarpone Lovilio
- 400 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
Poleva
- 200 g čerstvých malín
- 50 g práškového cukru Belbake
Servírovanie
- 200 g čerstvých malín
- 50 g nesolených pistácií Alesto
Potrebujeme
- robot s nadstavcom lopatka a metlička, valček, papier na pečenie, cukrárske vrecko s hladkou špičkou, okrúhlu formičku, zúbkovanú špičku, veľký plech, tyčový mixér
POSTUP
Krehké cesto
Všetky suroviny vymiešame na kompaktné cesto. Rozvaľkáme ho medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku cca 2 mm a odložíme do mrazničky.
Tip: Krehké cesto dodá odpaľovanému chrumkavosť a pomôže mu udržať si rovnomerný tvar.
Odpaľované cesto
V hrnci spolu varíme mlieko, vodu, maslo, cukor a soľ. Keď sa maslo roztopí a zmes vrie, prisypeme múku a za stáleho miešania cesto odpaľujeme 2 – 3 minúty, kým sa spojí. Horúce ho preložíme do robota s lopatkovým nadstavcom a za stáleho miešania necháme vychladnúť. Potom postupne primiešavame rozšľahané vajcia izbovej teploty.
Cestom naplníme cukrárske vrecko s hladkou špičkou a v dostatočných rozostupoch nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Z mrazeného krehkého cesta vykrajujeme pomocou formičky alebo pohára kolieska o kúsok väčšie ako pripravené veterníky.
Tip: S cestom pracujeme rýchlo. Keď sa začne topiť, rozpadá sa.
Kolieska uložíme na odpaľované cesto a pokvapkáme vodou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút.
Tip: Vlhkosť pomôže rovnomernému upečeniu. Rúru počas pečenia neotvárame. Pri odpaľovanom ceste je vlhkosť, ktorá sa z neho odparuje, kľúčová. Správne upečené cesto zhnedne aj v jeho prasklinách. Po dopečení môžeme nechať veterníky dôjsť prvých 5 minút v zatvorenej rúre. Potom ju pootvoríme a necháme úplne vychladnúť.
Krém
Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Mascarpone so smotanou vyšľaháme dopolotuha. Po stenách misky prilejeme roztopenú teplú čokoládu a rýchlo šľaháme dotuha. Krémom naplníme cukrárske vrecko s hladkou špičkou.
Poleva
Maliny s cukrom rozmixujeme.
Pomocou zúbkovanej špičky vyrežeme do každého veterníka zhora otvor. Naplníme ho krémom, polevou a malinou. Na vrch nanesieme ozdobne krém, do ktorého pomocou lyžičky namočenej do horúcej vody urobíme jamku. Naplníme ju polevou, dozdobíme malinou a nasekanými pistáciami.