Mango tataráčik s limetkovou penou
Pena
- 125 g masla Pilos
 - 5 vajíčok
 - 240 g kryštálového cukru Belbake
 - 160 ml limetkovej šťavy (asi zo 6 limetiek)
 - kôra z 3 limetiek
 - 300 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
 - 200 ml gréckeho jogurtu Eridanous
 
Slama
- 125 g masla Pilos
 - 125 g kryštálového cukru Belbake
 - 125 g polohrubej múky Belbake
 - 2 bielky (80g)
 
Tataráčik
- 4 zrelé mangá
 - 30 g medu Confeira
 - šťava z 1 citróna
 - hrsť čerstvej mäty
 
Postup
Potrebujeme
- ohňovzdornú misku
 - metličku na šľahanie
 - šľahací mixér
 - sitko
 - cukrárske vrecko
 - plech na pečenie
 - papier na pečenie
 - cukrársku obruč (priemer 6 cm, výška 3 cm)
 
Pena
Penu si pripravíme deň vopred, aby stihla cez noc stuhnúť v chladničke.
Maslo necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli. Vajíčka s cukrom ručne vyšľaháme do peny a pridáme k maslu. Prilejeme limetkovú šťavu a prisypeme kôru. Varíme pozvoľna nad parou približne 8 minút, kým hmota mierne nezhustne. Dávame pozor, aby sa vajíčka nezrazili. Uvarený krém precedíme do misky a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Medzitým vyšľaháme smotanu na šľahanie do polotuha, pridáme grécky jogurt a došľaháme. K šľahačkovej zmesi ručne zľahka primiešame limetkový krém a dáme stuhnúť cez noc do chladničky (min. 10 hodín).
Slama
Múku premiešame s cukrom a pridáme bielky. Maslo necháme rozpustiť nad parou a vlažné ho pridáme k zmesi. Ručne vymiešame hladké cesto, ktoré naplníme do cukrárskeho vrecka a odstrihneme malú špičku. Na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame tenké dlhé pásy. Pečieme dozlatista pri teplote 175 °C. Kým je slama ešte teplá, je tvárna a môžeme si z nej vytvarovať napríklad hniezda alebo špirály.
Tataráčik
Mango očistíme a nakrájame ho na malé kocky. Zalejeme ho medom a citrónovou šťavou. Pridáme mätu nasekanú nadrobno a premiešame.
Servírovanie
Do cukrárskej obruče vtlačíme mangový tataráčik. Vedľa neho položíme hniezdo z chrumkavej slamy a pridáme vychladnutú limetkovú penu.
                





 Veronika Bušová